Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

SAMO JEDINSTVENI ŠTITIMO SRPSKE INTERESE


U organizaciji Opštinskog odbora SPS Srbobran održana je tribina na kojoj je kao gost nastupio Nikola Šainović, jedan od prvih saradnika Slobodana Miloševića tokom devedesetih godina i raspada nekadašnje države Jugoslavije.


Pored Šainovića na tribini je govorio i Slobodan Lazarević predsednik Udruženja građana "Sloboda". Ovo Udruženje osnovano je 2007. godine u znak sećanja na Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije. On je objasnio ciljeve ovog udruženja i predstavio tri knjige koje su objavljene sa željom da se dokumentuje jedno vreme i osvetli uloga Slobodana Miloševića u odbrani srpskih interesa tokom jugoslovenske krize i suština njegovog sukoba sa zapadnim silama, kao i vreme koje je proveo kao haški zatočenik.

Tribinu je otvorio i pozdravio goste, Zoran Mladenović, predsednik OO SPS Srbobran.

Najveći utisak na prisutne ostavio je Nikola Šainović. On je iz pozicije nekog ko je bio direktan učesnik svih značajnijih političkih događaja tokom devedesetih godina izneo svoje viđenje raspada Jugoslavije i pozicije srpske politike u ključnim momentima koji su određivali sudbinu naroda na prostoru ex Jugoslavije.

Kroz prizmu geopolitičkog sagledavanja stvarnosti, oslanjajući se na istorijske činjenice, Šainović je pokušao da objasni poziciju srpskog naroda i države u okviru svetskih političkih previranja. U tom kontekstu je pokušao i da prikaže ulogu Slobodana Miloševića i njegov državnički stav tokom krize i ratova devedesetih godina koji su se odvijali na prostoru Jugoslavije.

Poseban deo njegovog izlaganja je bio posvećen kosovskom pitanju, ukazujući na činjenicu da problem Kosova i Metohije, kako je rekao, nije proizvod politike Slobodana Miloševića. Gost tribine SPS-a rekao je da kosovsko pitanje ima dublje korene i da je strateški postavljeno u okviru svetskih geopolitičkih prilika sa ciljem da se kroz slabljenje srpskog uticaja i naše države, na Balkanu oslabi svojevremeno pozicija Sovjetskog saveza, a danas Rusije. Po njegovim rečima sagledavanje politike Slobodana Miloševića kao nesnalaženje u svetlu velikih svetskih previranja i stvaranja unipolarnog sveta u kome jedna sila vlada je potpuno netačno. Po njegovim rečima Slobodan Milošević je bio potpuno svestan vremena u kome živi, kao i okolnosti u kojiima štiteći interese srpske državnosti i naroda mora da položi žrtvu na oltar otadžbine.

Velike sile imaju svoje interese, rekao je Šainović dodajući da se nikad direktno ne sukobljavaju, nego ih ostvaruju na posredan način.

- U toj igri velikih sila mi smo koncipirani kao prirodan saveznik Rusije i šta god da učinimo to neće promeniti sliku o nama.

Ovakav svoj stav osnažio je pitanjem šta se to promenilo po pitanju Kosova nakon Miloševića?!

Takođe, Šainović je izneo mišljenje da svako ko pokušava na kosovskom pitanju u Srbiji da dođe na vlast i olako obećava rešenje tog problema čini lošu stvar za Srbiju i samo slabi pregovaračku poziciju naše države. Njegovo mišljenje je da samo jedinstveni možemo zaštititi srpski narod na Kosovu i pokušati da ostvarimo, sačuvamo ono što smo dobili Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Osvrnuvši se na svoj boravak u Haškom tribunalu, gost Tribine SPS-a je rekao da je samo jedan od Srba koji su osuđeni i tamnovali u ovom zatvoru.

- Tokom devedesetih godina u ratu koji je vođen na prostoru Jugoslavije svi su činili zločine. Mi ne možemo i ne treba da negiramo da je na Kosovu bilo zločina nad civilnim albanskim žrtvama. Mi smo za te zločine kažnjeni i zato sa punim pravom tražimo da i svi drugi budu kažnjeni za zločine koji su činjeni nad civilnim žrtvama koji su deo našeg naroda.

Tribina je završena tako što je Šainović odgovarao na pitanja koja su postavljali građani koji su došli da čuju svedočenje o jednom vremenu čoveka koji je bio direktan učesnik svih velikih političkih događaja i učestvovao u donošenju odluka tokom devedesetih godina prošlog veka.

Tribina je organizovana u sklopu aktivnosti socijalista na obeležavanju dana rođenja Slobodana Miloševića predsednika i osnivača Socijalističke partije Srbije. Rođen je 20.08.1941. godine, a preminuo je u Haškom zatvoru 11.03.2006.

S.Š.

  

Postavio: Administrator dana 2018.08.24

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin