Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekonomija

UZORANA 19. SRBOBRANSKA BRAZDA


Gotovo dve decenije neguje se tradicija okupljanja poljoprivrednika na manifestaciji "Srbobranska brazda". Ove godine "Brazdu" je otvorio Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.


Po prvi put domaćin je bila Zemljoradnička zadruga Srbobran koja je oračima ustupila svoje parcele. Organizator je bila Mesna zajednica Srbobran, a sve je organizovano pod pokroviteljstvom Opštine Srbobran.

- Srbobranska brazda je jedinstvena manifestacija na teritoriji Vojvodine i zbog toga Pokrajinska vlada, preko svog nadležnog sekretarijata, želi da podrži ovakav susret poljoprivrednika. Ovakve manifestacije na najbolji način doprinose unapređenju i razvoju poljoprivredne proizvodnje, iz razloga što poljoprivrednici mogu da na jednom mestu razmene iskustva i nova dostignuća kada je u pitanju primena agrotehničkih mera, rekao je Radojević i dodao:

- Moramo dužnu pažnju posvetiti adekvatnoj primeni agrotehničkih operacija, jer one doprinose boljem, stabilnijem i visokom prinosu, rekao je između ostalog Vuk Radojević.

Učešće u takmičenju orača uzelo je pedesetak traktorista, a pozdravili su ih pored Radojevića, predsednik Saveta MZ Srbobran, Ninoslav Jokanović i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški:

Pored takmičenja u oranju, manifestacija je imala i zabavni karakter tako da je na svojevrstan način ovo bila svetkovina u slavu zemlje koja nas hrani. Deca su se takmičila u bacanju čizme u dalj, u trčanju u džakovima, a odrasli su se odmerili u bacanju lanca i u guranju zaprežnih kola.

U lakoj A kategoriji prvo mesto osvojila je jedina pripadnica lepšeg pola koja se takmičila, Livija Šerfeze, drugo mesto pripalo je Laslu Kovaču, a treće mesto Atili Majarošu. U srednjoj B kategoriji najbolji je bio Đorđe Dinjaški, drugoplasirani je bio Sreten Kaćanski, a trećeplasirani Miroslav Simin. U teškoj C kategoriji za najboljeg orača proglašen je Zoltan Mag, drugo mesto osvojio je Zoltan Leh, a treće Ratomir Stojkov. Njima su pripale novčane nagrade od po 20.000 za prvo, 15.000 za drugo, i 10.000 dinara za treće mesto.

Nagrada je bilo i u dugim kategorijama; najstariji takmičar bio je Lazar Antić, rođen 1929. godine, a najmlađi učesnik je bio Levente Fišteš, rođen 2005. godine. Mag Zoltan, prvi u C kategoriji, nagrađen je i za najopremljeniji traktor.

Podrška "Brazdi" stigla je od niz udruženja, tako da su lovci bili zaduženi za kuvanje gulaša, iz Turije stigli su članovi Kobasicijade sa turinskim kobasicama, a Joca Andrić bio je zadužen za ražanj na kome su bila dva praseta i jedno jagnje. Bili su tu i članovi KUD-a BARD koji su igrom ulepšali ovu svetkovinu.

S.N.

 

 

  

Postavio: Administrator dana 2018.09.02   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen