Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

KOBASICIJADA DONIRALA 140 OBROKA


Udruženje Kobasicijada iz Turije predhodnih dana bila je učesnik Festivala srpske trpeze u Beogradu. Takođe članovi Kobasicijade posetili su manastir Slanci i donirali čuvene Turinske kobasice za 140 obroka ovom manastiru.


Manastir Slanci vodi se kao metoh, to jest posed manastira Hilandara sa Svete gore. Ujedno je i arheološko nalazište, pa je manastirski kompleks zaštićeni lokalitet.  

Po jednom predanju, manastir je osnovao Rastko Nemanjić, odnosno sveti Sava još na samom početku trinaestog veka (u blizini manastira se nalazi i izvor Svetog Save).  

Druga priča kaže da je ktitor manastira kralj Dragutin. U to vreme bio je posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice.  

Slanci su danas muški manastir, monasi koji se spremaju za život na Hilandaru obično ovde provode izvesni period.  

Otac Andrej, iguman ovog manastira, zajedno sa ostalom braćom redovno održava humanitarne akcije, pogotovo kad je reč o siromašnima.

Predsednik Udruženja Kobasicijada, Miroslav Atanasković - Toča i sekretar Željko Popić posetili su ovaj manastir i odneli kao poklon manastirskoj kuhinji kobasice iz Turije za 140 obroka koji se spremaju za siromašne kojima ovaj manastir pomaže.

Inače, Kobasicijada se posle dvadeset godina predstavila Beograđanima. Naime, gosti Festivala Srpske trpeze, koji je održan na Kalimegdanu, bili su u prilici da probaju kobasice iz Turije, a majstori iz Turije su ih pozvali da dođu u Turiju na Kobasicijadu, dogodine u februaru.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2018.09.30   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen