Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

POSEBNA PAŽNJA DECI ISKAZANA U PRVOJ NEDELJI OKTOBRA


U našoj opštini različitim sadržajima u svim školama i vrtićima u okviru predškolske ustanove obeležena je Dečija nedelja. Svakodnevno smenjivale su se aktivnosti, sa ciljem da se osvetili važnost zdravog odrastanja i detinjstva bez nasilja u skladu sa ovogodišnjim sloganom Dečije nedelje "Moje je pravo da živim srećno i zdravo - za odrastanje bez nasilja".


Neke od tih aktivnosti smo zabeležili i prenosimo ih kao zbirnu informaciju dajući svoj doprinos obeležavanju Dečije nedelje. Za razliku od predhodnih nekoliko godina kada su deca iz PU "Radost" išli u goste kod predsednika opštine, ove godine njima u goste došao je predsednik sa svojim saradnicima. Deca su imala priliku da razgovaraju sa predsednikom Paroškim, kao i zaposleni u ovoj ustanovi. Deca su postavljala pitanja, a razgovaralo se o unapređenju uslova života dece u PU "Radost" kao i o potrebama dece i njihovim željama. 

Pored Paroškog sa decom u PU "Radost" družili su se policajci, vatrogasci, u goste su im dolazili stariji drugari iz dramske sekcije Osnovne škole "Vuk Karadžić" i igrali su predstavu za njih, vaspitačice su organizavale maskenbal, zajedničku vožnju biciklom, posetu biblioteci, deca iz Turije bila su takođe u poseti jednom poljoprivrednim gazdinstvu, a u goste, deci u vrtićima PU "Radost", došli su i pekari iz pekare "Zelenjak", kao i majstori koji prave tradicionalni truba kolač iz zanatske radnje "Emili".

Slično, prepuno različitih sadržaja bilo je i u Osnovnim školama u našoj opštini.

U OŠ "Žarko Zrenjanin Uča" u Nadalju, između ostalih aktivnosti deca su oživela neke stare dečije igre. Učenici petih razreda igrali su lomljenje pogače,Šore,Jelečkinje Barjačkinje,Tapša lapša,Neka bude,neka bude... Sportski dan u ovoj školi okupio je sve učenike koji su se igrali, takmičili i proveli vreme u sportskim aktivnostima uz slogan "Sportom protiv nasilja". Prvaci su svečano primljeni u Dečiji savez, a učenici nižih razreda posetili su seosku biblioteku. Predsednica Udruženja "Bak", Svetlana Đorđin održala je prezentaciju o tome kako brinuti o svojim kućnim ljubimcima, a najuspešnijiim na literarnom konkursu "Bez nasilja molim" uručene su nagrade, a oni su svojim vršnjacima pročlitali svoje literarne radove.

Učenički parlament ove škole organizovao je prezentaciju humanitarne akcije "Čepom do osmeha" i pozvao svoje vršnjake da se uključe i daju svoj doprinos.

Kod nas, u OŠ „Petar Drapšin“, u Turiji, Dečija nedelja je protekla predivno, komentar je učiteljice Milice Jočić koja nam je kazala:

- Preplavili smo školu zagrljajima, fotografisali se i osmeh se dalje širio u beskraj. Drugari iz viših razreda su nam pravili kolače u obliku srca i svi smo doživeli lepotu darivanja. Pričali smo o higijeni zuba, zdravoj hrani, sladili se voćem, držali časove umesto nastavnika, pravili žurku, imali savršeno organizovan sportski dan, uređivali školsko dvorište, crtali kredama po betonu, posetili sajam „Lorist“ u Novom Sadu, postali „Eko heroji“, bili u Novom Sadu, takmičili se u raznim igricama i kvizovima. Čitava nedelja protiče u znaku zagrljaja, od koga nikad ne smemo odustati!

Prepuno različitih aktivnosti bilo je i u Osnovnim školama u Srbobranu. U OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" kruna obeležavanja Dečije nedelje je bila akcija "Papirko". U akciji prikupljanja starog papira učenici ove škole sakupili su gotovo deset tona, da budemo precizni 9.869 kilograma.

U OŠ "Vuk Karadžić" obeležavanje Dečije nedelje je proteklo uz puno smeha i mnoštvo različitih aktivnosti. U holu škole organizovana je izložba likovnih radova, dramska sekcija ove škole tokom cele nedelje gostovala je u vrtićima sa predstavom "Superheroji ipak postoje", organizovana je akcija promocije zdrave hrane. Učenički parlament uz podršku Đorđa Lazića, proizvođača jabuka obezbedila je da svaki učenik dobije jabuku na dar, veliki broj učenika učestvovao je u raznim sportskim aktivnostima tokom sportskog dana, a učenici VIII/3 odigrali su predstavu "Činovnikova smrt".

Tradicionalna dečija pijaca protekla je više nego uspešno, a ove godine posebno zanimljivo je bilo tokom "Otvorenog dana fizike" gde su učenici raznim ogledima i eksperimentima pokazali koliko ova nauka može da bude zanimljiva.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2018.10.08

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen