Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1719/jelisaveta-seka-jeste-seka/

Verzija za tampu / To ScreenviewJELISAVETA SEKA - JESTE SEKA!


Osvanuo je ovih dana tweet koji glasi: - Jelisaveta Seka Sablić. - Jeste, Saveta Seka Sablić. I zaista jeste, jedna i jedina, diva srpskog glumišta...


Sinoć je bila do poslednjeg mesta ispunjena sala Malog pozorišta. Srbobranci su sa velikim uzbuđenjem čekali da na scenu izađu njih dvoje, Jelisaveta Sablić i Bane Vidaković. Svetla su se pogasila i moglo je da počne to neobično putovanje "preko bare" na koje su nas poveli sa sobom ovih dvoje divnih glumaca.

U Srbobran su došli sa predstavom "Nobelovac i ja", po tekstu M.Finemana, u režiji Stefana Sablića. Ako bi smo želeli da u nekoliko reči opišemo dar koji su doneli pozorišnoj publici u Srbobran, možda bi mogao da posluži jedan citat Getea:

„Pozorište je u modernom građanskom životu u kojem se, zahvaljujući religiji, zakonima, moralnosti, običajima, navici, stidljivosti i tako dalje, sputava veoma tesnim granicama značajna i u neku ruku neobična ustanova.“

U jednočasovnoj igri pred nama se odvijala prava drama dvoje ljudi koji su zagazili u drugu polovinu života, umotana u ponekad naivne i infantilne dijaloge koji su suštinski skrivali strah od promene, vremešnosti i koji su u sebi sadržali niz situacija u kojima je svako u publici barem na trenutak mogao da se prepozna i zapita da li se ovo meni desilo.

Ta iskonska potreba da se dopadnemo sebi, a onda i drugima je filigranski prikazana u ovoj jednočinki.

S.N.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign