Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1729/najbolji-dobili-zahvalnice/

Verzija za tampu / To ScreenviewNAJBOLJI DOBILI ZAHVALNICE


Svečanom akademijom i dodelom zahvalnica jooš jednom naaša opština, u prisustvu mnogih zvanica obeležila je Dan opštine, 19.oktobar.


Ukupno 11 pojedinaca i organizacija sinoć je nagrađeno zahvalnicama u okviru dodele Oktobarske nagrade. Svečana akademija tim povodom održana je u Malom pozorištu, a nastupili su Gradski hor "Zora" pod rukovodstvom dirigentice Jasmine Stolić Pivnički i glumac Andrija Kuzmanović .

U ime domaćina sve prisutne pozdravili su najpre Milena Alargić, predsednica SO Srbobran, a potom je govor održao Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran.

U svom govoru Paroški je pobrojao sve ono vredno što je ova vlast uradila u svom mandatu i nagovestio otvaranje tri nova proizvodna pogona, ali i podvukao da trenutno naša očština u odnosu na poslednjih nekoiko decenija ima najmanju stopu nezaposlenosti:

- Dan oslobođenja Srbobrana istovremeno je i dan opštine. Tog 19.oktobra 1944 godine iznad Srbobrana su se uzdigle jugoslovenske i sovjetske zastave, zastave oslobodilaca i saveznika, koji su Srbobrancima doneli toliku željenu slobodu. Sa najvećim poštovanjem sećamo se svih onih koji su stradali da bi nam podarili slobodan Srbobran i slobodnu Srbiju. Srbobran je nastao pod uticajem raznih kultura i naroda, i upravo zbog svog položaja često je bio meta razaranja. Slobodarski duh oduvek je bio prisutan kod Srbobranaca, Turijaca i Nadaljčana, još od 1848 i slavnih borba po kojim je Srbobran dobio ime, čuvanja šajkaške granice, borbi u Velikom ratu, nacionalnim revolucijma. Brojne žrtve svih ovih mračnih i teških trenutaka, borbe za slobodu i dostojansven život razlog su da svojoj deci prenosimo poruku kako je Srbobran izvojevao pobedu. Vidimo brojne pokušaje da se prikriju činjenice, falsifikuje istorija, nametnu nove ideologije i iz tog razloga neprestano moramo ponavljati da je naše društvo sagrađeno na temeljima antifašizma. Danas su sa nama i prijatelji iz Miškina, daleke Jaroslavske oblasti iz koje potiče slavni maršal Fjodor Ivanovič Tolbuhin, kome Srbobran i Srbija duguju mnogo. Ne smemo zaboraviti činjenicu da su upravo u domu porodice Kaćanski planirane operacje za napredovanje i konačno slamanje fašizma.


Sahranili smo naše heroje, ali mi smo sledbenici te pobede i naša je obaveza,moralni čin ,tako mali napor naspram svega onoga što su oni prošli da ih spominjemo sa posebnim pijatetom. Utemeljili su slavnu prošlost i stvorili nam uslove za sigurniju budućnost. Srbobran su gradile mnoge generacije ,naša obaveza je da ga gradimo i mi.

Sa nama su naši prijatelji iz Mađarske, pobratimskog grada Orošhaze, sa kojima i našim sugrađanima Mađarima gradimo novo, bolje,srećnije.

Kako bi smo gradili bolju budućnost, ne smemo zaboraviti prošlost, poštujući sve ono što su naši preci učinili za Srbobran. Danas se borimo predanim radom i vizijom, nakon mnogo godina stagnacije konačno smo u prilici da našoj opštini vratimo stari sjaj.


Primarni cilj nam je unapređenje ekonomskog razvoja opštine, moramo ojačati parametre razvoja
Tri osnovna pravca razvoja su razvoj poljoprivrede, razvoj malih i srednjih preduzeća i privlačenje kapitala, a najjači temelj ukupnog razvoja je poljoprivreda i sve ono što ona nosi sa sobom.

Ulaganje u poljoprivredu je ulaganje u budućnost i upravo iz tog razloga izdvojili smo više od 170 miliona dinara iz budžeta opštine Srbobran za razvoj poljoprivrede. Prva faza radova na opštinskom put tkz Segedinac u dužini od 16 km je završena ,što je doprinelo mnogo većoj bezbednosti saobraćaja i znatno olakšao poljoprivrednicima pristup parcelama . Za jačanje kapaciteta poljoprivrednih gazdinstava obezbeđeno je preko 4 miliona dinara bespovratnih sredstava, polovina sume utrošena je na razvojne projekte poljoprivrednika a druga polovina na pokriće troškova beskamatnih kredita koje je Opština Srbobran obezbedila. Oko 70 miliona beskamatnih kredita je na raspolaganju našim poljoprivrednicima. Radi se projekat elektrifikacije atara koji će znatno doprineti razvoju intezivne poljoprivede, olakšati rad voćarima i povrtarima ali i omogućiti razvoj seoskog turizma. Kapitalni projekti vezani za akumulaciju Krivaje i Velikog Bačkog Kanala omogućiće veliku količinu vode u Krivaji i navodnjavanje više od 5.000 hektara.

Moramo da istaknemo da trenutno imamo najnižu stopu nezaposlenosti u poslednjih nekoliko decenija, i da će ta stopa biti još niža jer nas očekuje otvarenje tri nova proizvodna pogona, i samim tim popunjavanje industrijske zone A. Naš cilj je da podsticajnim merama svake godine utičemo na razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, jer u tome vidimo mogućnost za smanjenje nezaposlenosti i to činimo i ove godine a sve je usmereno ka bržem razvoju opštine..

Svakodnevno radimo na uređenju komunalne infrastrukture,rekonstrukciji i sanaciji sistema za vodosnabdevanje,vodovodnih šahtova i cevi na teritoriji cele Opštine. Uskoro će Srbobran i Turija pored Nadalja imati savremenu fabriku vode čime će se poboljšati kvalitet vodosnabdevanja i kvalitet pijaće vode.
Završili smo prvu fazu radova na izgradnji puta u naselju Solidarnost, rekonstrukciju Turijske i dela ulice Doža Đerđa, pešačko-biciklističke staze u dužini 4,4 km na Beljanskoj Bari, izvršena je rekonstrukcija sportske hale i sada nas očekuje izgradnja kuglane čime će sportski centar biti kompletiran.
.
Posebno sam ponosan što smo u prethodnom periodu uspeli da pospešimo socijalna davanja posebno prema najmlađima,nastavili smo sa praksom subvencionisanja užine i finansiranjem besplatne užine za najugroženije, đačkih mesečnih karti, besplatan gradski prevoz za sve đake i građane na teritoriji opštine povećali smo broj stipendija, finansirali smo boravak naših učenika u Petnici, besplatno letovanje za vukovce u Sutomoru, razmena đaka sa pobratimskom opštinom Orošhaza, najboljim đacima generacije ove godine po prvi put smo uručili priznanja i nagrade za njihov trud i motivisali ih da iz godine u godinu budu još bolji. Želja nam je da pomognemo najtalentovaniju decu koja postižu izvanredne rezultate u svom školovanju kroz razne donacije i podsticje, na takav način promovišemo sistem vrednosti zasnovan na radu, znanju i kulturi
Srbobran spada u red malobrojnih opština koji posebnu brigu posvećuje mentalno nerazvijenim osobama i kroz stručan rad Bisera uključujemo ih u svakodnevne aktivnosti

Preko 40 miliona dinara izdvajamo za nesmetano funkcionisanje sportskih klubova i sportskih objekata, i izuzetno mi je drago što je nakon dužeg vremena ponovo pokrenut i rukometni klub tako će naša deca sada imati priliku da i u rukometu postižu dobre rezultate. Moram da pohvalim i organizatore sportskih manifestacija tokom leta koji su svojim kvalitetnim radom i uz podršku lokalne samouprave ostvarili zapažene rezulatte u promociji sporta i zdravog načina života.

Posebnu brigu vodimo o zdravlju naših sugrađana, i nastavljamo sa praksom da kontinuirano povećavamo iznos sredstava koje izdvajamo iz budžeta za preventivnu zdravstvenu zaštitu naših građana. Besplatni preventivni pregledi, specijalizacije naših doktora, renoviranje Doma zdravlja, nabavka nove opreme su programi od kojih ne odustajemo.

Kulturnu tradiciju,običaje, od zaborava čuva Dom Kulture i predstavnici kulturnih udruženja koji uz podršku lokalne samouprave imaju težnju da Srbobranu pruže sve ono što imaju veći gradovi, bioskop,pozorište, izložbe,promocije, koncerte. Izdvajanja za kulturu ne zaostaju za sportom i za ovu oblast smo izdvojili oko 40 miliona dinara. Posebno ističemo veoma zanimljivo Srbobransko kulturno leto i manifestaciju “Lenkin prsten” odnosno izbor najlepše ljubavne pesme.

Mi želimo da menjamo našu opštinu, sa željom da njen identitet i tradicija ostanu isti. Lepota svakog grada se meri kvalitetom života,očuvanjem starina i kulturne baštine ali i promovisanjem novih ideja. Zbog posebnosti Srbobrana i svoje lepote, zbog čestitih,vrednih i poštenih ljudi koji su živeli i danas žive u Srbobranu našim svakodnevnim angažmanom sve naše ideje koje doprinose razvoju naše varoši pretvarati u stvarnost. Možda ima lepše varoši ali nama draže sigurno nema.

Ponosan sam što obeležavajući dan kada je Srbobran oslobođen od fašizma možemo da ugostimo naše prijatelje iz Miškina i Orošhaze, to je rezultat dobrih međusobnih odnosa i ubeđen sam da ćemo u narednom periodu krug naših prijatelja širiti i razvijati međunacionalne odnose.

Dame i gospodo,
U ovom svečanom trenutku želim da se uz zahvalnost svima koji su u prošlosti radili i doprinosili razvoju,dobrobiti naše opštine, zahvalim, građanima na strpljenju i podršci. Srbobran su gradile generacije,naša je obaveza da budemo dostojni naših predaka zarad sadašnje a najviše budućih generacija.

Svim građanima opštine Srbobran čestitam Dan opštine Srbobran, rekao je na kraju svog obraćanja Paroški i pobrao aplauze prisutnih.

Dobitnici ovogodišnjih zahvalnica opštine Srbobran u okviru obeležavanja Dana opštine su:

Tibor Segi Ferenc – za učinjena humana dela

Ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Radost“ – za postignute primerene rezultate i uspehe u radu

Ljiljana Kovačić – za postignute primerene rezultate i uspehe u radu

Zlatko Jojkić – za postignute primerene rezultate i uspehe u radu

Milan Srdanović – za postignute primerene rezultate i uspehe u radu

Deže Nemet – za postignute primerene rezultate i uspehe u radu

Đula Bunford – za postignute primerene rezultate i uspehe u radu

Otilija Segi – za postignute primerene rezultate i uspehe u radu

Ustanova za fizičku kulturu, rekreaciju i turizam opštine Srbobran – za postignute primerene rezultate i uspehe u radu

Goran Blagojević – za postignute rezultate i uspehe u radu

Kompanija Best Seed Producer Srbobran – za postignute primerene rezultate i uspehe u radu

Program svečane akademije počeo je izvođenjem himne Bože pravde, a završen nadahnutim horskim pevanjem pesme Vostani Serbie.

S.N.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign