Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1732/potpisan-memorandum-o-saradnji/

Verzija za tampu / To ScreenviewPOTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI


Srbobran i Miškin su prostorno udaljeni, ali to ne znači da ne možemo da budemo bliski srcem i dušom, rekao je Radivoj Paroški prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji naše opštine i gradske oblasti Miškin u Ruskoj federaciji.


Memorandum je svečano potpisan u nedelju u zgradi opštine Srbobran, sa željom da u budućnosti donese plodonosnu saradnju na polju kulture, obrazovanja, sporta, privrede i turizma.

Potpisnici su u ime opštine Srbobran, Radivoj Paroški, predsednik opštine i Olga Viktorovna Minajeva, predsednica Gradske oblasti Miškin.

- Naše prijateljstvo se nastavlja i pripremili smo nove korake za razvoj naših odnosa. Srbobran i Miškin su prostorno udaljeni, ali to ne znači da ne možemo da budemo bliski srcem i dušom. To se dokazalo pri prethodnom susretu u Miškinu, a verujem da se pokazuje i ovih dana u Srbobranu. Prošle godine potpisali smo sporazum o bratskim odnosima, a sada smo se pripremili da te odnose osnažujemo i produbljujemo, rekao je Paroški.

U izjavi za medije ovom prilikom Olga Viktorovna Minajeva prokomentarisala je svoj boravak u Srbobranu i prenela utiske:

- Osetila sam i videla veliku i snažnu duhovnu kulturu koja nas je sve oduševila i postalo mi je jasno da imamo toliko toga zajedničkog, da ima puno prostora za našu saradnju. Nadam se da ćemo svakim novim susretom biti bliži jedni drugima. Mi imamo poslovicu 'Bolje je jednom videti nego sto puta čuti', a ovo što smo sve videli uverilo nas je da su Srbobranci izuzetni ljudi koji vole svoj grad i svoju državu.

Saradnja sa gradskom oblasti Miškin uspostavljena je pre nekoliko godina, a Miškin je rodno mesto sovjetskog maršala Fjodora Ivanoviča Tolbuhina koji je u Srbobranu boravio 1944. godine. Naime, ovde se smestio štab maršala Fjodora Ivanoviča Tolbuhina proslavljenog komadanta 3. ukrajinskog fronta Crvene armije. Za Srbobran je ovo veoma važna istorijska činjenica, a još važnija za Evropu, jer su upravo u Srbobranu, u kući Kaćanskih, u Karađorđevoj ulici, čuvene vojskovođe Tolbuhin, Kosta Nađ, Peko Dapčević pripremali planove za odvijanje daljih vojnih operacija i slamanja fašizma.

S.N.

 

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign