Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1745/bura-na-drutvenim-mreama/

Verzija za tampu / To ScreenviewBURA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA


Na facebooku je osvanula ovih dana fotografija koja je izazvala ogromno interesovanje javnosti. Potiče iz osamdesetih godina prošlog veka i kod mnogih naših sugrađana probudila je sentimentalna sećanja vezana za to vreme...


Na fotografiji su legenda moto sporta u Srbobranu, Vekoslav Božinović - Rutavi, tada poznatiji kao Bata Frajer i Dragan Šarčev - Šarac, aktuelni sekretar SO Srbobran. Obojica su u to vreme bili učenici gimnazije Svetozar Miletić, a fotografija je nastala na platou ispred Hale sportova i Gimnazije.

U to vreme jedan od kultnih klubova koji je okupljao mlade željne izazova i adrenalinskih šokova bio je Moto klub Petar Drapšin. Organizovane su ulične moto trke, na staroj pijaci poligonska vožnja sa skokovima motorom sa daske, koji su bili posebna atrakcija za gledaoce, na hipodromu su više puta organizovane brzinske trke, a mnogi se sećaju i kros trka motorima u ataru sa leve strane puta Srbobran - Feketić.

Moto klub Petar Drapšin okupljao je veliki broj mladih, a alfa i omega kluba bio je gimnazijski profesor i zaljubljenik u motore, Zoran Ćorić. Na fotografiji koju donosimo je tek mali broj onih koji su se okupljali u ovom klubu. Bila je to druga generacija motorista, koja je tek stasavala.Treninzi su se oržavali na nekadašnjem rukometnom igralištu iza hale sportova gde se danas nalazi teniski teren.

Vozili su se uglavnom Tomosovi mopedi APN 4, takođe popularan je bio Tomosov Automatik, kao i Tomos Sprint Electronik, a stariji članovi kluba uglavnom su bili na Jawama, izuzetno popularan je bio motor ČZ Enduro, a tek kasnije su se pojavili "japanci"...

Ovo je tema o kojoj bi svakako mogao da se napiše ozbiljan esej gde bi se pobrojali svi oni koji su bili pioniri moto sporta u Srbobranu i utkali put bajkerima koji danas svojim dvotočkašima privlače pažnju.

S.Š.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign