Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Crna hronika

UMRO DOBITNIK OKTOBARSKE ZAHVALNICE


Oficir, nosilac više odlikovanja i  ordena za hrabrost, rezervni kapetan prve klase, Đula Bunford preminuo je u sredu 31.10.2018.


Pre samo desetak dana primio je zahvalnicu opštine Srbobran u okviru obeležavanja 19.oktobra. Došao je na dodelu u invalidskim kolicima.

Đula Bunford rođen je 15.04.1951.godine u Bečeju. Živeo sam u Bačkom Gradištu gde sam završio osnovnu školu, I  4  razreda muzičke škole (smer-klavir). Upisuje srednju svešteničku školu u Subotici, gde je proveo 3 godine. Potom upisuje i završava Gimnaziju u Srbobranu. Radio je kao snimatelj u Radio Srbobranu, postaje urednik, pa odgovorni urednik programa.

Odlazi u školu rezervnih oficira u Bileću, koju sam završio sa visokom ocenom: 8,79. Biva poslat na specijalizaciju gde postaje obaveštajac- diverzant. Po povratku aktivira se u teritorijalnoj odbrani u svojstvu Pomoćnika Načelnika štaba za  operativno nastavne poslove.

Sa Srbobranskom ojačanom jedinicom 1991.godine na ratištu proveo je oko mesec dana, odakle se vratio sa ordenom za hrabrost.  Prvog  dana, rizikujući sopstveni život izvukao je iz repišta jednog ranjenog i poginulog vojnika. Nakon dve nedelje provedene na ratištu, od  pretpostavljene komande stiže naredba, da se sutradan izvrši napad na susedno selo. Trebalo je pre napada forsirati reku Bosut,  stvoriti mostobran, i dok inženjerci budu radili silaznu i uzlaznu rampu sa postavljanjem bejli mosta, trebalo je da se drži  mostobran. Tu naredbu je doneo major, koji je uporno tvrdio, da nikom dlaka sa glave neće faliti. Đula ga je upitao, da li mu je poznato, koliko dugo jedan pojačani bataljon može držati mostobran?! Nije znao odgovor. Đula mu je odgovorio, da je to svega 3 sata, a da nakon toga jedinica gubi polovinu vojnika, u konkretnom slučaju, najmanje 251. Kao načelnik štaba predložio je da se to naređenje odbije. Srećom predlog je prihvaćen, tako da se može reći da je rizikujući vojni sud, 251 Srbobrancu spasao život od sigurne smrti, ranjavanja ili zarobljavanja.

Da je njegova odluka bila tačna svedoči to, da posle potpunog zauzimanja pomenutog sela , nije bilo ni pucnjave  ni pošumljene obale. Inženjerci su punom parom radili 3 dana i tek je tada prvi tenk prešao most.

Kao oficir u rezervi,12 godina bio je predsednik OO SUBNOR-a, i 4 godine predsednik skupštine SUBNOR-a.

Vreme i mesto sahrane objavićemo naknadno.

 

Slava mu... 

Postavio: Administrator dana 2018.10.31   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 82
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen