Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

EVROPSKE NAGRADE ZA KVALITET


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je zvanično predstavilo nove Osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja - GODINE UZLETA, koji predviđa projektni pristup u vaspitanju i obrazovanju u predškolskim ustanovama. Nadaljskoj „Bubamari“ to neće biti novina, ona je spremna za novi uzlet u vaspitno-obrazovnom procesu.


Vaspitačica Danijela Miličić Trebaticki iz vrtića „Bubamara“ iz Nadalja, već primenjuje projektni pristup učenju. Ona je, od samog ulaska eTwinning platforme u obrazovne ustanove u Srbiji, registrovana i uključena u eTwinning projekte.

eTwinning je internet portal, koji povezuje zaposlene u školskim i predškolskim ustanovama širom Evrope sa ciljem da im omogući da zajednički osmišljavaju i sprovode projekte, razmenjuju  ideje i primere dobre prakse, povezuju učenike i obogaćuju nastavu.

Neke projekte je sama kreirala tj. njihov je autor, a u neke je uključena kao učesnik tj. partner. Nagrade niže već treću godinu. Do sada, u svojoj bogatoj arhivi, ima ukupno deset Nacionalnih oznaka i osam Evropskih oznaka za kvalitet rada na projektima.

Zahvaljujući vaspitačici Danijeli, pored njenog imena i naša Predškolska ustanova „Radost“ se našla na spisku evropskih obrazovnih ustanova i pojedinaca koji su nagrađeni - Schools awarded the European Quality Label 2018.

- eTwinning mi je omogućio da značajno unapredim i obogatim svoju praksu. Učešćem u raznim projektima i putem stručnog usavršavanja na eTwinning-u, mnogo sam naučila o primeni novih tehnologija i tako svoje IKT kompetencije,  podigla na viši nivo. Upoznala sam i povezala se sa mnogo kolega i ustanova iz različitih evropskuh zemalja. U isto vreme, eTwinning je bio sredstvo i za dečije napredovanje i usavršavanje njihovih IKT kompetencija, kaže Danijela i dodaje:

- Svaki vaspitač je kreator sopstvenog programa vaspitno-obrazovnog rada koji, zadržavajući jezgro koje se nalazi u Opštim osnovama predškolskog programa i poštujući načela formulisana u njemu, ipak nosi lični pečat i predstavlja pokazatelj njihove specifičnosti, kvaliteta, dostignuća i napora, što takođe ima posebnu vrednost i predstavlja osnovu za unapređivanje prakse i teorije predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Ova mogućnost pruža priliku  da se u vaspitno-obrazovni rad unese više kreativnosti, fleksibilnosti i spontanosti, kao i da se on učini raznovrsnijim i prilagodljivijim deci konkretne grupe. Istovremeno, ovo za mene  predstavlja veće zadovoljstvo jer u svoj rad unosim  lični pečat. Izuzetna korist je što se ovakvim načinima stvaraju uslovi za veću saradnju među vaspitnim osobljem u samoj ustanovi, te pozivam sve kolege i iz ostalih školskih ustanova naše opštine da mi se pridruže. 

Postavio: Administrator dana 2018.11.08

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 38
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen