Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1758/evropske-nagrade-za-kvalitet/

Verzija za tampu / To ScreenviewEVROPSKE NAGRADE ZA KVALITET


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je zvanično predstavilo nove Osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja - GODINE UZLETA, koji predviđa projektni pristup u vaspitanju i obrazovanju u predškolskim ustanovama. Nadaljskoj „Bubamari“ to neće biti novina, ona je spremna za novi uzlet u vaspitno-obrazovnom procesu.


Vaspitačica Danijela Miličić Trebaticki iz vrtića „Bubamara“ iz Nadalja, već primenjuje projektni pristup učenju. Ona je, od samog ulaska eTwinning platforme u obrazovne ustanove u Srbiji, registrovana i uključena u eTwinning projekte.

eTwinning je internet portal, koji povezuje zaposlene u školskim i predškolskim ustanovama širom Evrope sa ciljem da im omogući da zajednički osmišljavaju i sprovode projekte, razmenjuju  ideje i primere dobre prakse, povezuju učenike i obogaćuju nastavu.

Neke projekte je sama kreirala tj. njihov je autor, a u neke je uključena kao učesnik tj. partner. Nagrade niže već treću godinu. Do sada, u svojoj bogatoj arhivi, ima ukupno deset Nacionalnih oznaka i osam Evropskih oznaka za kvalitet rada na projektima.

Zahvaljujući vaspitačici Danijeli, pored njenog imena i naša Predškolska ustanova „Radost“ se našla na spisku evropskih obrazovnih ustanova i pojedinaca koji su nagrađeni - Schools awarded the European Quality Label 2018.

- eTwinning mi je omogućio da značajno unapredim i obogatim svoju praksu. Učešćem u raznim projektima i putem stručnog usavršavanja na eTwinning-u, mnogo sam naučila o primeni novih tehnologija i tako svoje IKT kompetencije,  podigla na viši nivo. Upoznala sam i povezala se sa mnogo kolega i ustanova iz različitih evropskuh zemalja. U isto vreme, eTwinning je bio sredstvo i za dečije napredovanje i usavršavanje njihovih IKT kompetencija, kaže Danijela i dodaje:

- Svaki vaspitač je kreator sopstvenog programa vaspitno-obrazovnog rada koji, zadržavajući jezgro koje se nalazi u Opštim osnovama predškolskog programa i poštujući načela formulisana u njemu, ipak nosi lični pečat i predstavlja pokazatelj njihove specifičnosti, kvaliteta, dostignuća i napora, što takođe ima posebnu vrednost i predstavlja osnovu za unapređivanje prakse i teorije predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Ova mogućnost pruža priliku  da se u vaspitno-obrazovni rad unese više kreativnosti, fleksibilnosti i spontanosti, kao i da se on učini raznovrsnijim i prilagodljivijim deci konkretne grupe. Istovremeno, ovo za mene  predstavlja veće zadovoljstvo jer u svoj rad unosim  lični pečat. Izuzetna korist je što se ovakvim načinima stvaraju uslovi za veću saradnju među vaspitnim osobljem u samoj ustanovi, te pozivam sve kolege i iz ostalih školskih ustanova naše opštine da mi se pridruže.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign