Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1769/turinci-u-madjarskoj-pozvali-goste-na-kobasicijadu/

Verzija za tampu / To ScreenviewTURINCI U MADJARSKOJ POZVALI GOSTE NA KOBASICIJADU!


Udruženje Kobasicijada iz Turije i ove godine odazvalo se na poziv za učešće na jednoj od najvećih gastronomskih manifestacija u Evropi, na Čabai kolbasfest (Csabai Kolbászfesztivál), koji se u oktobru 22. put tradicionalno održao u jednom od najvećih gradova istočne Mađarske, u Bekeščabi.


Turinci - Rajče, Dule, Ljuban i Nikola su na festival, koji inače traje četiri dana, nakon dolaska prvo su se sastali, na svečanoj večeri, sa predstavnicima klubova kobasica iz okolnih zemalja, koji inače svake godine dolaze na Kobasicijadu u Turiju.

Manifestacija u Bekeščabi svake godine privuče preko 100 hiljada posetilaca, a organizatori su i ove godine ponudili bogat program kao i trpezu, razna takmičenja, pa i nekoliko stotina vrsta kobasica, kulena, tankih, debljih, začinjenih, itd, a prikazane su na način, da čovek od pogleda ogladni.

U tri ogromna i dva manja šatora (primaju od 5 do 8 hiljada ljudi) drugog dana festivala odvijalo se takmičenje u izradi kobasice. Kako smo od organizatora saznali, ove godine se prijavio rekordan broj ekipa – 750! Ako se ta cifra pomnoži sa 4,5, ili 6 ljudi, dobijamo broj od oko 3,5-4 hiljade takmičara, koji su u trajanju od tri sata samleli meso, stavili svoje začine i pravili kobasicu po svom receptu.

Prateći ekipu Turijske kobasicijade, Rajče kao vođa tima nam je objasnio, da ja stvar prosta:

-U belom plastičnom koritu dobije se 7 kg čistog svinjskog mesa i 3 kg slanine. To smo sve samleli, dodali naše začine i napravili kobasice od 10 kg mesa. To je tradicionalna turijska kobasica, po kojoj smo inače i poznati ne samo kod nas, nego i u Bekeščabi, i u okolnim zemljama, i kojom smo pre nekoliko godina među 550 takmičarskih ekipa osvojili četvrto mesto, objasnio je naš sagovornik i dodao:

- Ovo je zaista jedna ogromna manifestacija, i drago mi je, da smo ponovo učestvovali, družili se sa našim drugarima iz ostalih klubova. Tri nezaboravna dana su iza nas. Ujedno smo iskoristili priliku, da pozovemo sve naše prijatelje na Turijsku kobasicijadu, koja će se održati u februaru sledeće godine.

P.L.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign