Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Zdravstvo

MEDICINARI OBELEŽILI SVOJU SLAVU


Mnoge zdravstvene ustanove ove svetitelje i lekare danas slave kao zaštitnike svoje profesije iako Sveti Vrači u kalendar SPC nisu upisani crvenim slovom i nije obavezan post. Svečano je bilo i u našem Domu zdravlja...


Uz upaljenu sveću, slavski kolač i koljivo, uz zakusku i piće obeležena je krsna slava Doma zdravlja "Dr Đorđe Bastić" u Srbobranu. Službovali su oci Jovan i Draga, a gosti na slavi su bili direktori i rukovodioci gotovo svih javnih preduzeća i ustanova, kao i predstavnici lokalne samouprave, predvođeni predsednikom opštine Srbobran, Radivojem Paroškim.

- Dom zdravlja " Dr Đorđe Bastić" je ustanova svih nas koji živimo i radimo u opštini Srbobran.Iz tog razloga svi iz svog delokruga rada treba da promovišemo Dom zdravlja na najlepši mogući način, a naročito u smislu da treba da se iskoriste svi njegovi kapaciteti. Pre svega mislim na prevenciju i pravovremeno otkrivanje bolesti, rekao je Radivoj Ostojić, direktor Doma zdravlja i dodao:


- Zadatak zdravstvenih radnika jeste da podstiču društvo u celini da koristi sve mogućnosti koje nudi današnji zdravstveni sistem u sprečavanju bolesti i blagovremenom lečenju bolesti ukoliko do nje dođe.U tome nam nesumnjivo treba pomoć svih segmenata društva kako finansijska, tako pomoć u prihvatanju važnosti promocije zdravlja kroz zdravstveno vaspitne aktivnosti. Do sada smo imali odličnu saradnju sa svim ustanovama kojima smo se obratili i koje su se obratile nama, nadam se da će se međusobna saradnja u budućnosti stalno unapređivati.

Sveti Kozma i Damjan Rimski bili su lekari i kako hrišćani veruju čudotvorci. Ova dvojica svetitelja su bili rođena braća, rodom iz Rima, kao deca su kršteni i u hrišćanskom duhu vaspitani.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su imali veliku blagodat od Boga, da leče ljude i životinje od svake bolesti i muke, i to obično polaganjem ruku. Za svoj trud nisu tražili nikakvu nagradu, samo su zahtevali od bolesnika da veruju u Isusa Hrista. Nasledivši veliko imanje, oni su ga milostivo razdavali bednima.

Od Gospoda su dobili dar za isceljenje raznih bolesti, kako su to dobili besplatno, besplatno su i lečili imenom Gospoda Isusa Hrista, te su im ljudi dali ime još besrebrenici što znači besplatni lekari.

Bog im je dao zapovest koja glasi: „Zabadava ste dobili, zabadava i dajte”.

S.N.

- 

Postavio: Administrator dana 2018.11.14   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 50
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen