Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1772/medicinari-obeleili-svoju-slavu/

Verzija za tampu / To ScreenviewMEDICINARI OBELEŽILI SVOJU SLAVU


Mnoge zdravstvene ustanove ove svetitelje i lekare danas slave kao zaštitnike svoje profesije iako Sveti Vrači u kalendar SPC nisu upisani crvenim slovom i nije obavezan post. Svečano je bilo i u našem Domu zdravlja...


Uz upaljenu sveću, slavski kolač i koljivo, uz zakusku i piće obeležena je krsna slava Doma zdravlja "Dr Đorđe Bastić" u Srbobranu. Službovali su oci Jovan i Draga, a gosti na slavi su bili direktori i rukovodioci gotovo svih javnih preduzeća i ustanova, kao i predstavnici lokalne samouprave, predvođeni predsednikom opštine Srbobran, Radivojem Paroškim.

- Dom zdravlja " Dr Đorđe Bastić" je ustanova svih nas koji živimo i radimo u opštini Srbobran.Iz tog razloga svi iz svog delokruga rada treba da promovišemo Dom zdravlja na najlepši mogući način, a naročito u smislu da treba da se iskoriste svi njegovi kapaciteti. Pre svega mislim na prevenciju i pravovremeno otkrivanje bolesti, rekao je Radivoj Ostojić, direktor Doma zdravlja i dodao:


- Zadatak zdravstvenih radnika jeste da podstiču društvo u celini da koristi sve mogućnosti koje nudi današnji zdravstveni sistem u sprečavanju bolesti i blagovremenom lečenju bolesti ukoliko do nje dođe.U tome nam nesumnjivo treba pomoć svih segmenata društva kako finansijska, tako pomoć u prihvatanju važnosti promocije zdravlja kroz zdravstveno vaspitne aktivnosti. Do sada smo imali odličnu saradnju sa svim ustanovama kojima smo se obratili i koje su se obratile nama, nadam se da će se međusobna saradnja u budućnosti stalno unapređivati.

 

Sveti Kozma i Damjan Rimski bili su lekari i kako hrišćani veruju čudotvorci. Ova dvojica svetitelja su bili rođena braća, rodom iz Rima, kao deca su kršteni i u hrišćanskom duhu vaspitani.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su imali veliku blagodat od Boga, da leče ljude i životinje od svake bolesti i muke, i to obično polaganjem ruku. Za svoj trud nisu tražili nikakvu nagradu, samo su zahtevali od bolesnika da veruju u Isusa Hrista. Nasledivši veliko imanje, oni su ga milostivo razdavali bednima.

Od Gospoda su dobili dar za isceljenje raznih bolesti, kako su to dobili besplatno, besplatno su i lečili imenom Gospoda Isusa Hrista, te su im ljudi dali ime još besrebrenici što znači besplatni lekari.

Bog im je dao zapovest koja glasi: „Zabadava ste dobili, zabadava i dajte”.

S.N.

-
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign