Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

DANI PONOSA


Na svečan i dostojanstven način Srbobran je obeležio tri velika jubileja: 100 godina od završetka Velikog rata, 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, i 170 godina od Srpske revolucije 1848. godine.


Svečana akademija održana je u susret danu kada je tačno pre 100 godina u Srbobran ušla vojska Kraljevine Srbije i na taj način donela oslobođenje nakon Velikog rata.

Govorili su predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, koji je kao "svoj na svome" nadahnuto, sa puno emocija ali i istorijskih činjenica govorio o sva tri jubileja koje ove godine proslavljamo, a potom dr Milan Micić koji je pred okupljene izneo neke, za većinu, nepoznate činjenice o učešću srpskih dobrovoljaca tokom I Svetskog rata i stradanjima srpskog naroda u borbi za otadžbinu, slobodu i ujedinjenje.

Nagrađeni su literarni i likovni radovi učenika koji su učestovali na konkursu u slavu pobede u Velikom ratu, a svojim muzičkim nastupom poseban doživljaj i emotivni naboj pevajući srpske patriotske pesme dala je muzička grupa Zvuci s' kamena.

- Povodom tri velika jubileja koje obeležavamo, u petak, 16. novembra će se održati parastos u Hramu Svetog bogojavljenja gospodnjeg u Srbobranu,  u 09.00 časova, a zatim i polaganje venaca na spomen ploči poginulim građanima opštine Srbobran. Mi smo za obeležavanje ova tri velika i značajna jubileja oformili Organizacioni odbor koji je sve detaljno pripremio. Srbobran ima svoje značajno mesto u istorijskom smislu i podneo je velike žrtve tokom velikog rata. Mnogi Srbobranci, građani naše opštine dobrovoljno su pristupili srpskoj vojsci i borili se za slobodu. Samo na Solunskom frontu u bitkama za proboj srpske vojske u otadžbinu borilo se 98 Srbobranaca. To je nešto što ne smemo nikada zaboraviti. Preko 200 Srbobranaca, Turinaca i Nadaljčana stradalo je tokom Velikog rata. To je istorijska činjenica koja se mora stalno ponavljati i na čega moramo biti ponosni kada se spomene učešće Srpske pobedničke vojske u I Svetskom ratu, rekao je u izjavi za medije Radivoj Paroški, predsednik opštine.

S.N.

  

Postavio: Administrator dana 2018.11.14

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin