Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1776/dani-ponosa/

Verzija za tampu / To ScreenviewDANI PONOSA


Na svečan i dostojanstven način Srbobran je obeležio tri velika jubileja: 100 godina od završetka Velikog rata, 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, i 170 godina od Srpske revolucije 1848. godine.


Svečana akademija održana je u susret danu kada je tačno pre 100 godina u Srbobran ušla vojska Kraljevine Srbije i na taj način donela oslobođenje nakon Velikog rata.

Govorili su predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, koji je kao "svoj na svome" nadahnuto, sa puno emocija ali i istorijskih činjenica govorio o sva tri jubileja koje ove godine proslavljamo, a potom dr Milan Micić koji je pred okupljene izneo neke, za većinu, nepoznate činjenice o učešću srpskih dobrovoljaca tokom I Svetskog rata i stradanjima srpskog naroda u borbi za otadžbinu, slobodu i ujedinjenje.

Nagrađeni su literarni i likovni radovi učenika koji su učestovali na konkursu u slavu pobede u Velikom ratu, a svojim muzičkim nastupom poseban doživljaj i emotivni naboj pevajući srpske patriotske pesme dala je muzička grupa Zvuci s' kamena.

- Povodom tri velika jubileja koje obeležavamo, u petak, 16. novembra će se održati parastos u Hramu Svetog bogojavljenja gospodnjeg u Srbobranu,  u 09.00 časova, a zatim i polaganje venaca na spomen ploči poginulim građanima opštine Srbobran. Mi smo za obeležavanje ova tri velika i značajna jubileja oformili Organizacioni odbor koji je sve detaljno pripremio. Srbobran ima svoje značajno mesto u istorijskom smislu i podneo je velike žrtve tokom velikog rata. Mnogi Srbobranci, građani naše opštine dobrovoljno su pristupili srpskoj vojsci i borili se za slobodu. Samo na Solunskom frontu u bitkama za proboj srpske vojske u otadžbinu borilo se 98 Srbobranaca. To je nešto što ne smemo nikada zaboraviti. Preko 200 Srbobranaca, Turinaca i Nadaljčana stradalo je tokom Velikog rata. To je istorijska činjenica koja se mora stalno ponavljati i na čega moramo biti ponosni kada se spomene učešće Srpske pobedničke vojske u I Svetskom ratu, rekao je u izjavi za medije Radivoj Paroški, predsednik opštine.

S.N.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign