Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

U SLAVU SVIM JUNACIMA I ŽRTVAMA VELIKOG RATA


Na Đurđic u pravoslavnom hramu u Srbobranu održan je parastos, a na spomen ploču položeni venci i cveće.


U sklopu proslave i obeležavanja jubileja sto godina oslobođenja, sto godina prisajedinjenja Vojvodine Srbiji i 170 godina od revolucije 1848. godine, u petak je održan parastos svim stradalima tokom I Svetskog rata.

Veliki broj građana došao je da svojim prisustvom oda poštu žrtvama, nastupao je hor OŠ "Vuk Karadžić" a vence ispod ploče na kojoj su uklesana imena svih znanih stradalnika rata vence su položili predsednik opštine Srbobran i njegov zamenik, Radivoj Paroški i Lazar Krajinović, predstavnici lokalne organizacije SUBNOR-a, Udruženja ratnih vojnih invalida, Saveza ratnih vojnih vetarana Srbije, Udruženja "Hrabri borci 1990-1999 Srbobran", Udruženja potomaka i poštovalaca dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1848-1918 "Srbijanski-Srbobranski", kao i lokalnih odbora Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Pokreta za obnovu kraljevine Srbije.

Prisutnima se obratio Radivoj Paroški, a između ostalog je rekao:

- Možda baš ovde gde sad stojimo, u porti crkve Svetog bogojavljanja gospodnjeg, kada je na Đurđic 1918. godine u Srbobran ušla oslobodilačka vojska Kraljevine Srbije, naši preci su je dočekali sa radošću i oduševljenjem, jer je stigla sloboda i naziralo se nešto novo, konačna realizacija decenijske, možda i vekovne težnje srpskog naroda da se priključi matici. Zahvalan sam što smo se okupili u ovolikom broju i održali pomen za slavu i čast svih znanih i neznanih junaka, i što negujemo tradiciju, jer oni to zaslužuju, jer u našim žilama teče njihova krv. Dvadeseti vek bio je vek stradanja srpskog naroda, milionske žrtve u Velikom ratu, još veće u Drugom svetskom ratu, pa stradanja u ratovima devedesetih, kao usud, i zato ne smemo zaboraviti nijednu žrtvu.

  

Postavio: Administrator dana 2018.11.17

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin