Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Strategije borbe protiv siromaštva

DECA - ŽRTVE SIROMAŠTVA


Juče, 20.novembra u svetu je obeležen Međunarodni dan dece. Veliki broj dece širom sveta, pa tako i kod nas, žive na granici ili ispod granice apsolutnog siromaštva.Kategorija dece koja je posebno ugrožena siromaštvom i lošim životnim uslovima su deca koja su pripadnici romske nacionalne zajednice.


Mnoga od njih žive u veoma teškim materijalnim uslovima, u neadekvatnim stambenim uslovima,boluju od hroničnih bolesti, nemaju adekvatnu i raznovrsnu ishranu, ne pohađaju vrtić na uzrastu ranijem od 6 godina, oskudno su odevena, prinuđena da se staraju o mlađim članovima porodice ili da rade sezonske poslove, neka od njih i da prose čime ugrožavaju svoju bezbednost i gube detinjstvo.


Kako smo ranije navodili u tekstovima koji su deo projekta „Strategije borbe protiv siromaštva“, obrazovanje je jedna od dominantnih strategija za poboljšanje života ove dece i za povećanje kasnijih životnih šansi u smislu zapošljavanja i podizanja kvaliteta uopšte.


U skladu sa smernicama datim u Strategiji za unapređenje položaja Roma u Republici Srbiji, lokalna samouprava je još 2009. godine pokrenula proces izrade Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma iz kojeg je realizovano niz afirmativnih aktivnosti. Nakon toga redovno se izrađuju Lokalni akcioni planovi, a trenutno je na snazi plan za period 2018-2021.godine. U izradi planova učestvovale su radne grupe, odnosno prdstavnici svih relevantnih sistema- lokalne samouprave, Centra za socijalni rad,obrazovnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave unapređenjem položaja Roma.


U našoj opštini, prema poslednjim podacima, trenutno je 156 učenika romske nacionalnosti u sve četiri osnovne škole, srednju školu pohađa 20 učenika, od toga 4 pohađa našu Gimnaziju i ekonomsku školu, a 16 učenika putuje svakodnevno u druge srednje škole u susednim opštinama. Trenutno u opštini imamo samo jednog studenta romske nacionalnosti. Ono što je dobar pokazatelj je da su sva romska deca uključena u sistem osnovnoškolskog obrazovanja, odnosno da nema dece koje ne pohađaju zakonski obavezno osnovno obrazovanje.


S ciljem da se prevaziđu problemi sa kojima se romska deca susreću tokom detinjstva, a to su u prvom redu siromaštvo, nezaposlenost roditelja, nemogućnost ili nedovoljna motivisanost roditelja da im pružaju svakodnevnu obrazovnu podršku, neredovnost u pohađanju nastave, osipanje iz škola tokom školovanja, odnosno prerano napuštanje škola, rano zasnivanje bračnih i vanbračnih zajednica kod romskih devojčica i slično, Lokalnim akcionim planom određeni su prioriteni zadaci,a mere koje su njime obuhvaćene realizuju se već godinama u našoj opštini i pokazuju dobre rezultate.

Neki od prioritetnih ciljeva su:
- Bolja pripremljenost romske dece za školovanje kroz predškolski program, kao prevencija rane edukativne zanemarenosti uključivanjem romske dece u vrtić na ranijem uzrastu, od 3, 4 ili 5 godina, pokrivanje troškova boravka romske dece
(užina, radni materijal, ekskurzije dece koja redovno pohađaju vrtić kao stimulacija svakodnevnog boravka u ustanovi i sl.)
- U osnovnim školama prioritet je sveobuhvatno uključivanje romske dece u škole, obezbeđivanje besplatne užine,školskog pribora i udžbenika, pomoć u realizaciji domaćih zadataka, edukacija dece i roditelja o važnosti obrazovanja za budući lični i profesionalni razvoj, pravilno profesionalno usmeravanje i stimulisanje na upis u srednje škole i sl.
- U srednjim školama se stimulativne mere odnose na obezbeđivanje putnih troškova za prigradske i gradske autobuse romskoj deci koja putuju u druga mesta na školovanje, informisanje i savetovanje roditelja i dece o značaju obrazovanja, adekvatno profesionalno usmeravanje, pružanje informacija o stipendijama i drugim mogućnostima materijalne podrške prilikom pohađanja srednjih škola n fakulteta i sl.

Lokalna samouprava naše opštine, kao i institucije i organizacije vladinog i nevladinog sektora koje se bave decom prepoznale su važnost suočavanja sa problemima romske dece i preduzimaju niz afirmаtivnih mera sa ciljem prebazilaženja njihovih dominantnih problema, u prvom redu siromaštva i nedovoljnog obrazovanja, istovremeno pažljivo negujući njihov nacionalni i kulturni identitet.

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Strategije borbe protiv siromaštva u nerazvijenim sredinama" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Postavio: Administrator dana 2018.11.21

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 56
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen