Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1813/nis-radi-nova-istraivanja-u-srbobranu/

Verzija za tampu / To ScreenviewNIS RADI NOVA ISTRAŽIVANJA U SRBOBRANU


U sklopu istraživanja nafte i gasa prema projektu „3D Ada“, NIS u decembru počinje geofizička istraživanja na području opštine Srbobran.


Za izvođenje projektovanih 3D seizmičkih istraživanja koji predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa, kompanija poseduje sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa. U toku radova će se poštovati svi ekološki standardi i pravila bezbednosti na radu.

Istražni prostor na kome će se izvoditi 3D seizmička istraživanja prema projektu „3D Ada“ izvodi se na površini od 700 kvadratnih kilometara. Pored opštine Srbobran, projekat obuhvata područje opština Ada, Bečej, Senta, Novi Bečej, Kikinda, Subotica, Mali Iđoš, Bačka Topola i Čoka.

Vlasnici i korisnici parcela u opštini Srbobran su obavešteni o planiranim istraživanjima i ukoliko su saglasni, potpisali su dokument koji omogućava prolazak kroz njihov posed. Na informativnom punktu pri mesnoj zajednici Srbobran, žitelji mogu da dobiju dodatne informacije o radovima i dostave svoje sugestije. Kao odgovorna kompanija, NIS će sve zahteve pažljivo razmotriti sa predstavnicima lokalne zajednice.

NIS je uveren da će uz pomoć građana i lokalne samouprave uspešno realizovati ovaj projekat koji će biti od koristi kako za kompaniju, tako i za širu društvenu zajednicu. Kompanija zahvaljuje svim učesnicima u realizaciji ovog strateški važnog projekta.

Dodatna informacija:
3D seizmičkim istraživanjima meri se brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih će biti definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa. Nakon geofizičkih istraživanja uslediće obrada i interpretacija 3D seizmičkih podataka u cilju otkrivanja novih rezervi nafte i gasa.

Za istraživanja se koriste uređaji sa savremenom, wireless (bežičnom) tehnologijom koja je potpuno bezbedna kako po životnu sredinu, tako i po zdravlje ljudi. Ovi savremeni uređaji i njeni delovi ne mogu se upotrebiti u bilo koje druge svrhe osim za seizmička ispitivanja. Uređaji su pod kontinuiranom GPS kontrolom tako da u svakom trenutku postoji i mogućnost lociranja ove opreme.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign