Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

OPASNOSTI KOJE VREBAJU SA DRUŠTVENIH MREŽA


Tribina pod nazivom "Ukradena bezbednost" koju je organizovala Predškolska ustanova "Radost" a koju je održao Igor Jurić ispred Fondacije "Tijana Jurić" izazvala je veliku pažnju javnosti, a prisutni su po prvi put mogli da čuju za neke opasnosti koje vrebaju sa društvenih mreža na internetu, ali i koji su to načini da se određene neprijatne situacije preveniraju.


Mahom roditelji, došli su da čuju šta to ima da im kaže čovek koji je svoj društveni aktivizam pokrenuo pre nekoliko godina. Događaj koji je potresao Srbiju bio je zločinački čin koji se desio u Bajmoku, kada je stradala maloletna Tijana Jurić, a naš gost izgubio trinaestogodišnju ćerku koja je bila na meti silovatelja i brutalno je ubijena.

Fondacija "Tijana Jurić" za sada je uspela da izdejstvuje kroz društveni aktivizam da u naš zakonodavni sistem uđe tkz "Tijanin zakon". Promena koju je doneo ovaj zakon je da nema čekanja, tj predviđeno je da je policija dužna da u slučajevima nestanka lica, bez odlaganja koristi raspoložive mere i radnje, po prijavi nestanka, što bi trebalo da obezbedi efikasnost policijskih istraga otmica i nestanka maloletnika.

Druga građanska inicijativa koja je pokrenuta u okviru Fondacije "Tijana Jurić" je "Doživotno za život". Reč je o izmeni Krivičnog zakonika, odnosno uvođenju kazne doživotnog zatvora za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrt deteta, maloletnika ili trudne žene. Kazna doživotnog zatvora zamenila bi postojeću maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina koja se propisuje za navedena krivična dela. Osim uvođenja kazne doživotnog zatvora, Fondacija predlogom izmene zakona traži da osuđeni za ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene, nemaju pravo uslovnog otpusta.Prikupljeno je, periodu od 23. do 29. oktobra 2017. godine, 158.460 potpisa građana Srbije što je više nego dovoljan broj potpisa za ulazak predloga izmene zakona u skupštinsku proceduru.

- Kada pričamo sa roditeljima onda govorimo o bezbednosti dece na internetu, ali i njih samih, kao i o trgovini ljudima i vršnjačkom nasilju. Kroz video snimke prikazujemo realne situacije koje smo snimili na osnovu istinitih događaja, tu se između ostalog mogu videti i hapšenja, a efekta i reakcija je bilo, ljudi su zainteresovani i dobijamo povratne informacije na ono što radimo. Mnogo žena i devojčica se javilo da su bile žrtve. Ovaj vid prevencije je veoma važan za odrastanje najmlađih pre svega, a roditelji moraju da budu svesni kakve sve opasnosti vrebaju našu decu, rekoa je za medije Igor Jurić prilikom posete Srbobranu.

Tribina je ostavila veliki utisak na sve učesnike. Mnogi od prisutnih su po prvi put čuli koje to metode predatori na internetu koriste kako bi došli do potencijalnih žrtava, šta je to na čega posebno treba roditelji da obrate pažnju kada je korišćenje interneta i društvenih mreža u pitanju, a dobili su i nekoliko korisnih saveta kako delovati u kriznim situacijama, odnosno kako se zaštititi u određenim situacijama.

- Odavno mi je bila želja da pozovemo Igora. Od kad smo ostvarili kontakt bilo je potrebno da sačekamo nešto više od mesec dana na Igorov dolazak. Silovatelji i nasilnici ne biraju, napadi se dešavaju na decu od dve godime, na predškolce, osnovce ali i na decu od 15 i 17 godina.  Samo ako se svi kao društvo uključimo moći ćemo da zaštitimo decu. Mislim da je tribina bila vrlo poučna i vrlo emotivna, kazala je za medije Aleksandra Vrsajković, direktorka PU "Radost" koja je bila organizator ove tribine.

S.Š.

  

Postavio: Administrator dana 2018.12.16   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin