Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

PAROŠKI DAO NOVOGODIŠNJI INTERVJU


Predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški dao je novogodišnji intervju za Srbobranski informator. U njemu sumira sve što je urađeno tokom 2018.godine, ali govori i o planovima lokalne samouprave za narednu godinu. Uz zahvalnost kolegama koji rade Srbobranski informator, intervju prenosimo u celosti:


Srbobranski informator: Kraj godine jeste zgodan trenutak za procenu učinjenog. Po čemu se možemo sećati 2018. godine?

Radivoj Paroški: Za nama je prva puna kalendarska godina u kojoj kao predsednik opštine, zajedno sa timom saradnika, nosim odgovornost i za usvajanje budžeta za 2018. i za njegovu realizaciju. Moja ocena je da je godina prošla uspešno, uradili smo dosta važnih stvari, ali istovremeno smatram da smo trebali uraditi još neke projekte. U tim projektima nismo jer su nas zaustavile razne okolnosti na koje najčešće nismo mogli uticati. Neki put je birokratska sporost, nekad sporost u proceduri valorizacije projekata, prigovori zainteresovanih izvođača itd, sve nas je to sprečavalo da ove godine recimo završimo pijačni prostor na Begluku, ili zgradu Mesne zajednice u Nadalju, izgradnju trafo stanice i elektrifikaciju u turijskom i srbobrankom ataru. Dobro je da ovi projekti ne idu u zaborav, nisu odbačeni već prolongirani, zbog čega nas očekuje još više posla i moraćemo uložiti dodatnu energiju u njihovu realizaciju. Ipak, uradili smo dosta značajnih projekata infrastrukturnog unapređenja. Pre svega mislim na rekonstrukciju Segedinskog puta, za koji smo izdvojili 53 miliona dinara, zatim za rekonstrukciju i izgradnju puteva u dve ulice u Srbobranu, Turijskoj i Solidarnosti, pa na uređenje rekreativne staze u Parku prirode Beljanska bara, zatim investiciju vrednu 42 miliona dinara u kojoj su zamenjeni ventili na vodovodnom sistemu u Srbobranu, na investiciju sanacije čvorišta na vodovodu u Nadalju koja je bila vredna 31 milion dinara, uređenje, vađenje i sadnju novog drvoreda sa uređenjem zelene površine u ulici Svetog Save. Završili smo i sistem protivpožarne zaštite u Malom pozorištu, uz uštedu od skoro deset miliona dinara i poštovanje svih zakonskih normi. Radili smo na uređenju sportske hale; upravo se završava rekonstrukcija kuglane, uredili smo podlogu u velikoj sali. Ovim i drugim manjim i većim investicijama unapređujemo sadržaje u našim mestima, vodeći se jedino mišlju da stvorimo što kvalitetnije uslove za život svih građana.

Srbobranski informator: Kakav budžet za 2019. godinu je dobila opština Srbobran i šta građani mogu očekivati od realizacije u njemu planiranih poslova i projekata?

Radivoj Paroški: Budžet za 2019. godinu smo koncipirali tako da smo u njega implementirali važne dogovore sa višim nivoima vlasti, pokrajinskim i republičkim. Ukoliko se ne dogodi nešto nepredviđeno, opština Srbobran će u 2019. godini biti veliko gradilište. To kažem jer smo od Pokrajinske vlade a preko Uprave za kapitalna ulaganja, obezbedili 330 miliona dinara za izgradnju prečistača otpadnih voda. Važno je odmah istaći da se lokalna samouprava na ovom projektu neće zaduživati već će ga finansirati sredstvima iz budžeta AP Vojvodine. Investicija će biti gotova za dve godine i značajna je jer nam omogućava da idemo dalje u širenje kanalizacione mreže. Uveren sam da ne samo ova, već i druge investicije, mogu značajno da unaprede kvalitet života građana. Čeka nas uređenje pijačnog prostora na Begluku, kao i izgradnja novog pijačnog prostora na Velikoj pijaci, koja je vredna oko 80 miliona dinara. Imamo uveravanja da će i ova sredstva biti obezbeđena iz drugih izvora. Takođe, u Upravi za kapitalna ulaganja obavljeni su razgovori oko rekonstrukcije Zadružnog doma, odnosno zgrade Doma kulture, obezbedili smo novac za rekonstrukciju Trga slobode, tj. Srbobranskog parka, planiramo izgradnju fabrike vode u Turiji, rekonstrukciju vodovodne mreže u Nadalju i Srbobranu, odnosno zamenu starih azbestnih cevi, izgradnju zgrade Mesne zajednice u Nadalju. Ovde treba reći da smo zaključili sporazum sa NIS-om i obezbedili 13 miliona dinara za sanaciju puteva u ulicama koje njihova vozila koriste kao dozvoljene trase za kretanja. Čeka nas i realizacija projekata iz 2018. godine koje nismo realizovali, a to su izgradnja zgrade Mesne zajednice Nadalj i elektrifikacija atara. To su najveće investicije koje nas očekuju u narednom periodu i njihova realizacija stvarno će opštinu Srbobran pretvoriti u veliko gradilište. Ovo su glavni projekti a uz njih idu i oni vrednosno manji, ali podjednako važni kada se govori o stepenu uređenja naših mesta za život. Srbobranski informator: Svi govore o investicijama, domaćim i stranim ulagačima, radnim mestima. Kakva je situacija na tom polju u opštini Srbobran, ima li interesovanja za ulaganje u industrijsku zonu? Radivoj Paroški: Dobili smo saglasnost Vlade Republike Srbije prama kojoj dva investitora, jedan iz oblasti mašinske a drugi iz oblasti tekstilne industrije, mogu da uđu u određene parcele u industrijskoj zoni i započnu izgradnju svojih objekata. Oni su se u svojim elaboratima izjasnili da će zaposliti od 40 do 150 radnika u kraćem roku i postupno do pet godina, i to će biti prve investicije u poslednjih 40 godina u srbobranskoj industrijskoj zoni.

Srbobranski informator: Kakvu podršku opštine Srbobran mogu očekivati oni koji su zaduženi za zdravstvo, socijalnu politiku, kulturu, sport i druge oblasti?

Radivoj Paroški: Ove oblasti, što se tiče izdvajanja iz budžeta, često ostanu na neki način van fokusa interesovanja javnosti, nedovoljno osvetljene, a u njih se ulažu desetine i desetine miliona dinara, iz godine u godinu sve više i više. To su polja gde mi konstantno ulažemo i brzo i efikasno dobijamo unapređenje života građana, jer su tu radi o merama koje odmah daju rezultate, nisu u pitanju dugoročni projekti na čiju se realizaciju mora čekati. I dalje ćemo imati besplatan među mesni i gradski prevoz,i dalje ćemo ima ti stipendije za studente, besplatne ili subvencionisane užine, i dalje ćemo najbolje učenike nagrađivati letovanjima, i neke druge grupe će imati pravo na boravak u Sutomoru, i dalje će usluge pružati Narodna kuhinja, i dalje ćemo, kao jedna od retkih opština u Vojvodini, imati novčane subvencije za poljoprivredu i privredu... Uz redovna izdvajanja, i u 2019. godini ćemo imati konkurse za kulturu, sport, socijalnu i zdravstvenu podršku, verske zajednice, medije, za turizam, i to sa ozbiljnim sredstvima. U bliskoj prošlosti nije se desilo da je izdvojeno toliko sredstava za ove oblasti; za kulturu planiramo 42 miliona dinara, za socijalnu zaštitu obezbedili smo 62 miliona dinara, za sport 40 miliona dinara, 83 miliona dinara za razvoj poljoprivrede, za Dom zdravlja 26 miliona dinara. Ne smemo zaboraviti da opština Srbobran ima nivo primarne zdravstvene zaštite viši nego što to propisuju propisi o zdravstvenoj zaštiti za mesta veličine kao što je naše, a sve to zahvaljujući našoj spremnost i da građanima u Domu zdravlja obezbedimo što veću lepezu usluga. Ovo su ozbiljna sredstva na raspolaganju građanima opštine Srbobran. Xteo bih da se osvrnem i na jedan fenomen koji postaje srbobranski. U pitanju je sport. Neki naši sportski radnici imaju velike ambicije iako ne uzimaju u obzir veličinu opštine, ekonomsku moć privrede i mogućnost finansiranja takmičenja. Jednostavno uđu u viši rang takmičenja, ne mogu da obezbede finansije i vide solomonsko rešenje u opštini, u stilu ako predsednik ne obezbedi dovoljno novca evo mu ključevi kluba. To je, pre svega, neodgovorno i zbog toga me savršeno ne interesuje. Mi obezbeđujemo sredstva za rad sa našom decom, obezbeđujemo dobre uslove za rad, a sve što ide u profesionalizam pitanje je sposobnosti uprave da obezbedi sredstva putem sponzora. Ako to ne možete onda nemojte stremiti nemogućem. Mora postojati odgovoran odnos jer to traže naši mladi sportisti, roditelji i poreski obveznici.

Srbobranski informator: Koliku podršku u realizaciji lokalnih projekata opština Srbobran je imala od pokrajinskih i republičkih organa vlasti i ima li mesta za unapređenje tih odnosa?

Radivoj Paroški: Nema dileme da smo imali značajnu podršku od Pokrajinske vlade i resornih sekretarijata, ali ta saradnja može da bude i bolja. Pratili smo konkurse raznih sekretarijata i dobijali novčanu podršku za desetine projekata koje smo osmišljavali. Međutim, u saradnji sa Upravom za kapitalna ulaganja nešto je nedostajalo. Nije nam odobreno dovoljno sredstava i naši odnosi u budućnosti moraju biti bolji. Raduje me da se to već ispravlja kroz dogovor o finansiranju izgradnje prečistača, a očekujem da se obostrana želja za unapređenje odnosa potvrdi i kroz obezbeđivanje novca za rekonstrukciju Zadružnog doma. Koliko god se smatralo da je Srbobran bogata sredina, i mi želimo podršku viših organa vlasti u važnim projektima, kako bi novac kojim mi raspolažemo preusmerili u neke druge projekte i tako zajedno uradili još više korisnih stvari za naše građane.

Srbobranski informator: Kako je u 2018. godini funkcionisala lokalna samouprava, ko se isticao dobrim radom, ko mora bolje?

Radivoj Paroški: Opštinska uprava, Opštinsko veće i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj uložili su pun napor da pripreme što više projekata, koji će nam biti od koristi u 2019. godini. Pun doprinos su dala i naša preduzeća i ustanove, razne službe. Primedbe koje se ponekad čuju razmatramo, usvajamo ono za šta mislimo da će unaprediti život, a na zlonamerne kritike gledamo da ne gubimo vreme. Nas ograničava zabrana zapošljavanja i postojeći broj zaposlenih ljudi, nedostaju nam kadrovi na nekim pozicijama i nismo ni blizu oceni da imamo višak zaposlenih, jer Srbobran je uvek po tom pitanju bio racionalan. Često zbog toga trpimo i štetu. I sada imamo ograničenje na 160 zaposlenih, a nedostaje nam dosta ljudi. Evo primera „Graditelja“; ukidanjem „Direkcije za urbanizam i izgradnju“ sve poslove i zadatke prebacili smo na „Graditelj“. Ovo javno preduzeće je u najtežoj situaciji; ima veoma puno posla, i ogromnu odgovornost, nedostaje mu ljudi, i uz sve ponekad trpi neopravdane kritike. Ustvari, u kakvim okolnostima posluju, veoma sam zadovoljan njihovim radom. Stižu da odrade sve, nemaju dugove, izlaze u susret svim našim zahtevima, zbog čega zaslužuju pohvale. Istovremeno, moram da istaknem dobar rad Doma zdravlja, Doma kulture, Centra za socijalni rad, Centra za sport i turizam i Crvenog krsta. I hoću da svi oni u 2019. godini budu još bolji.

Za hotel postoji ozbiljno interesovanje

Radivoj Paroški: Poslednjih nekoliko nedelja imamo vrlo zainteresovane investitore za hotel i nadamo se da ćemo u narednom periodu konačno rešiti to pitanje. Lokalna samouprava, u čijem se vlasništvu nalazi objekat, nema sredstava da ga rekonstruiše i opremi, te zato traga za kupcem, ali samo pod određenim uslovima. Da li će to biti hotel, rehabilitacioni centar ili geronto centar, za nas postaje manje važno. Postalo je važnije zaustaviti propadanje i nastajanje rugla u centru grada, obnoviti objekat, zaposliti naše ljude i početi građanima pružati neku uslugu na tom mestu. Već krajem januara očekujem prve obrise budućeg dogovora, hotel će se prodavati na licitaciji i dobiće ga onaj ko ponudi najviše novca i prihvati naše uslove, jedino tako.

Srećna Nova 2019. godina

Svim građanima Srbobrana, Turije i Nadalja želim puno zdravlja i da u Novoj, 2019. godini imaju svega upravo onoliko koliko žele i koliko im je potrebno za život sa osmehom. Želim i svima pojedinačno i celoj zajednici da učinimo iskorake u pravom smeru, postanemo bolji i sposobniji, i u 2019. godini ostvarimo rezultate na koje ćemo biti ponosni i koji će biti za primer našim susedima 

Postavio: Administrator dana 2018.12.27

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen