Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1856/badnji-dan-u-srbobranu/

Verzija za tampu / To ScreenviewBADNJI DAN U SRBOBRANU


Badnji dan se proslavlja 24. decembra, dan uoči Božića i deo je božićnih običaja. Naziv Badnji dan je dobio po badnjaku koji se na taj dan seče i pali. Paljenje badnjaka danas je održano u prisustvu velikog broja vernika u porti Srpske pravoslavne crkve u Srbobranu, nakon večernje liturgije.


Prema hrišćanskoj tradiciji, običaj sečenja badnjaka se vezuje za to što su vitlejemski pastiri, na znak da se rodio Hristos Spasitelj, nasekli granja i poneli ga u pećinu da nalože vatru i ogreju Hrista i njegovu majku. Običaje oko Badnjeg dana su Srbi nasledili od svojih predaka i još uvek ih održavaju.

Za badnjak se seče grana hrasta, koji je kod Slovena oduvek bio sveto drvo. Vezuje se za slovensko božanstvo Svetovida. Badnji dan je pun rituala i simbolike, živopisnih radnji i svi su oni povezani sa porodičnim kultom i kultom ognjišta.

Loženje badnjaka je u vezi sa ognjem i ognjištem. To je središnji element simbolike rađanja novog sunca jer je i Badnji dan odmah posle kratkodnevnice. Mladi hrast je spaljivanjem davan ognju radi nove godine, a pregršti varnica bacanih u nebo su najavljivale mnogo roda i prinosa.

Tačno u ponoć u pravoslavnom hramu je jutrenje.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign