Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

NA DANAŠNJI DAN


Na današnji dan 1949. - Umro je Momčilo Tapavica, arhitekta i sportista, prvi Srbin učesnik Olimpijskih igara. Stipendista Matice srpske, Tapavica je završio studije arhitekture na Visokoj Tehničkoj školi u Budimpešti.


Tapavica je rođen 1872.godine u Nadalju. On je prvi Srbin koji je nastupio na Olimpijskim igrama i to 1896 godine na prvoj Olimpijadi u Atini. Takmičio se u 11 sportova pod zastavom tadašnje Ugarske i osvojio je treće mesto u tenisu.Momčilo Tapavica je zanimljiva istorijska ličnost koja je ostavila dubok trag. Podjednako kao u sportu bio je uspešan i profesionalno. Gimnaziju je Tapavica završio u Novom Sadu gde je i počeo da se bavi sportom. Nastavio je na studijama u Budimpešti i bio je vrlo uspešan atletičar. Pored raznih atletskih disciplina, postizao je uspehe u tenisu, rvanju i dizanju tegova, tako da je na Prvim Olimpijskim  igrama kao član trinaestočlane reprezentacije Ugarske (Austrija je nastupala samostalno) učestvovao u 11 različitih disciplina.

Istorijski spisi kažu da je imao samo jednu manu, a to je da je precenio, te godine u Atini, svoje mogućnosti, tako da ga je povreda ruke sprečila da uzme barem još dve medalje.Po povratku u Novi Sad prestao je aktivno da se bavi sportom i nastavio je rekreativno da trenira.Matica Srpska

Njegova profesionalna karijera je takođe upečatljiva.Pošto je u Budimpešti završio studije arhitekture, projektovao je niz značajnih zdanja, a jedno od svakako najpoznatijih je zgrada Matice Srpske u Novom Sadu. Nakon ženidbe 1908.godine na poziv kralja Nikole napušta Novi Sad i odlazi u Crnu Goru. Na Cetinju po njegovom projektu izgrađene su zgrade Nemačke ambasade i Državne banke Crne Gore. U Herceg Novom projektovao je hotel "Boka", ali on je stradao u zemljotresu 1979.godine.Momčilo Tapavica ima spomen kuću u Herceg Novom-


Momčilo Tapavica umro je na današnji dan 1949.godine u Puli, gde je bio glavni gradski projektant. U sportskoj istoriji Herceg Novog upisana su imena, sina Momčilovog, Mirka koji je bio član vaterpolo kluba Jadran i ćerke Jasne koja je bila prva teniserka u ovom primorskom gradu.


Bista Momčilu Tapavici, Nadaljčanu koji je uspeo da upiše ime u istoriju Olimpijskih igara postavljena je u Nadalju u centru sela, na inicijativu Mesne zajednice. Najpre postavljena je bista - poklon, koja nije bila, pre svega, u srazmeri sa postamentom, pa nije odavala pozitivan utisak.

Nakon toga na postament je postavljena bista rad akademskog slikara Dragana Šijačkog, Nadaljčana koji  živi i radi u Zagrebu.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2019.01.09   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin