Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

MUZIKA NAŠIH PREDAKA U SUBOTU U HALI SPORTOVA


Još jednom u januaru, Srbobran će biti prestonica mađarske tradicionalne muzike. Manifestacija "Muzika naših predaka" organizuje se sedamnaesti put i organizatori najavljuju bogat i raznovrstan program.


Koncert Muzika naših predaka će se održati u Srbobranu u Hali sportova19. januara 2019. godine sa početkom od 19 časova, a od 18 časova najmlađe očekuje u maloj sali besplatna igraonica.

Počelo je 2002 godine, kada su mladi srbobranski muzičari sa prijateljima u ovom hladnom zimskom vremenu, posle nove godine, korisno hteli da provedu svoje vreme i da svoje muzičko umeće pokažu publici, a nakon koncerta da zasviraju za svoju dušu do zore. Prvih deset godina bili su gosti Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj, a od 2012. godine manifestacija je prerasla okvire škole i održava se u Hali sportova.

Manifestacija je kroz svoj program, publici, ljubiteljima izvorne mađarske narodne muzike prikazala široku lepezu izvođača, a u poslednje vreme i šarolikost mađarskog narodnog folklora. Manifestaciju prati i prodajna izložba starih narodnih zanata, tu su grnčari, tekstilci, vezovi, slikari, itd., a najmlađima je posvećena igraonica pre početka koncerta, koje vode iskusne nastavnice glume i narodnih igara.

Koncert je zamišljen da predstavi kako instrumentalnu tako i vokalnu izvornu narodnu muziku, deo bogate mađarske narodne muzičke baštine iz svih delova zemalja u kojoj živi mađarska zajednica. Folklorne grupe uvedene su u program da unesu dinamiku i šarenilo, i da prikažu bogatstvo narodnih igara, koje se neguju u Vojvodini.

- Ove godine smo u program uvrstili Bakoš Arpada sa prijateljima, koji će svirati na starim instrumentima izvornu muziku, Čonka Ferenca sa svojim orkestrom, Csörömpölő orkestar (u prevodu Zveket) iz južnog Banata, hor devojaka Bodorka iz Srbobrana, folklorne grupe Bartok (Horgoš) i Tisa (Kanjiža). Mislimo da smo za Srbobransku publiku pripremili jedno šareno, lepo i dinamično veče, i da će publika uživati u njoj, rekao je Laslo Paracki, član Organizacionog odbora poslednjih 15 godina.

Na kraju koncerta je igranka na kojoj će svirati pomenuti muzičari, sve do zore, dok bude neumornih igrača, poručuju organizatori.

- Ulaz je slobodan, potrebno je poneti dobro raspoloženje, dobru volju i dobro se zabaviti uz violinu, braču, cimbalu i begeš, kaže Paracki.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2019.01.12

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin