Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

BARD OBELEŽIO SLAVU KONCERTOM ZA NEZABORAV


Kud "Bard" još jednom je potvrdio visok kvalitet koji neguje višedecenijskim radom sa generacijama zaljubljenika u folklor. Svetosavskim koncertom u subotu uveče obeležili su i proslavili svoju slavu.


Umetnički koreograf Dragan Milivojević je napravio pravu malu folklornu čaroliju u kojoj su spojeni tradicija i savremenost, a igračima i muzičarima je pružena prilika da prikažu svu lepotu i raskoš muzike i igre sa naših podnevlja.

- Za večerašnji koncert je uloženo mnogo rada i truda, pre svega ljubavi prema pesmi, igri i narodnom stvaralaštvu. Pripremili smo za publiku pravu bajku, put igrom i pesmom kroz razne predele naše zemlje, a to je samo deo onoga što znamo i umemo i deo našeg prebogatog i raznolikog kulturnog nasleđa, prebogatog i raznolikog melodijama, ritmom, temperamentom, nošnjama, običajima. To nasleđe mora da se čuva i neguje, mnogi nam na njemu zavide, a mi se njime ponosimo, kazala je Zoranka Paroški u ime domaćina koncerta, KUD-a Bard, na početku muzičko scenskog igrokaza koji su pripremili povodom Savindana za publiku koja je do poslednjeg mesta ispunila halu sportova.

Slavu Kud-u je prvi čestitao otac Jovan Kezan. On je podsetio sve prisutne na izuzetan jubilej - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i značaj dela Svetog Save za kulturu, duhovnost, ali i državnost Srba.

- Poštovanje tradicije, istorije jednog naroda, govori o njegovom postojanju i njegovom identitetu. Nadam se da ćete i dalje, tako ponosno i tako snažno predstavljati našu opštinu, naš Srbobran, ma gde nastupali, da ćete i dalje negovati tradiciju srpskog naroda, tradiciju koja traje vekovima. Koristim priliku da još čestitam slavu našoj deci, svim našim učenicima i prosvetnim radnicima i svima onima koji brinu o njihovom obrazovanju i vaspitanju, i da slava Sveti Sava svima da snagu i volju da budu još jači i bolji, između ostalog u svom pozdravnom govoru rekao je predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški.

Video snimak koncerta biće prosleđen Međunarodnom savetu organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture - CIOFF, kako bi se KUD "Bard" deklarisao za učešće na evropskim festivalima folklora.

Gosti koncerta su bili članovi Gradskog hora "Zora".

S.N.

  

Postavio: Administrator dana 2019.01.27

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin