Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

POZOVI KOMŠIJU U MUZEJ


Gradski muzej, deo Kulturnog centra Vrbasa, pokrenuo je veliku akciju "Pozovi komšiju u muzej" u kojoj će se tokom cele godine na mesečnom nivou birati i smenjivati partneri ove ustanove na projektu promocije muzejske postavke i aktivnosti koje Gradski muzej, kao najmlađa kulturna institucija u opštini Vrbas, organizuje.


"Muzeji se ne bave samo starinom. Muzeji najviše treba da budu prisutni u sadašnjem vremenu. Prošlost je samo dodatna vrednost čije poznavanje krasi muzejske radnike, dok oni sami treba da budu obučeni i raspoloženi da, koristeći znanja i spoznaje o prošlosti, obogaćuju svakodnevnu muzejsku ponudu i učin posetiocu boravak u muzeju prijatnim i nezaboravnim iskustvom. Programske aktivnosti u okviru akcije 'Pozovi komšiju u muzej' osmišljene su za grupe koje žive i rade u blizini muzeja sa ciljem upoznavanja, razmene zajedničkih interesovanja, potreba i mogućnosti, unapređenja rada muzeja, upoznavanja muzejske delatnosti i prošlosti Vrbasa, upoznavanja, negovanja i širenja narodnih običaja, poboljšanja dobrosusedskih odnosa, prevazilaženja eventualnih nesuglasica, negovanja tolerancije, multikonfesionalnosti, multikulturalnosti i sličnog", istaknuto je prilikom predstavljanja akcije.

Priliku da se prvi upoznaju sa idejom i novim projektom Gradskog muzeja imali su predstavnici osnivača ustanove, opštine Vrbas, i predstavnici medija, koji su tako dobili priliku da budu "prve komšije muzeja" koje su se uključile u akciju. Milana Glušca, predsednika opštine Vrbas, i Marjanu Maraš, predsednicu Skupštine opštine, zajedno sa saradnicima, sa planovima je upoznala Vesna Grgurović, viši kustos u Gradskom muzeju, koja je sa svojim saradnicima u muzeju i Kulturnom centru pokrenula akciju "Pozovi komšiju u muzej".

"Akcija je potekla iz ideje da najčešće u mesec maj veoma zgusnute muzejske aktivnosti, rasporedimo na celu godinu i tako snažnije udahnemo život Gradskom muzeju. U ovom mesecu događaju se i druge za naš grad važne manifestacije, i bilo je potrebno publici omogućiti da imaju kvalitene sadržaje i u drugim delovima godine. Imamo plan za prvu polovinu godine i od februara do juna partneri Gradskog muzeja biće, redom, JKP "Komunalac", Dom zdravlja "Veljko Vlahović, Xotel "Bačka", Osnovna muzička škola Vrbas i Crveni krst i Gerontološki centar Vrbasa. Otvoren poziv stoji za sve druge ustanove, organizacije, preduzeća, udruženja, klubove, škole, vrtiće, i to ne samo iz našeg grada i opštine, već i iz susednih opština Srbobran, Kula i drugih. Uvereni smo da ova vrsta partnerstva može da doprinese razvoju kulturnog života u Vrbasu", rekla je viši kustos Grgurović.

Ovim povodom javnosti je predstavljen i prvi broj Novina muzeja, polugodišnjaka koji će od sada redovno donositi izveštaje o realizovanim aktivnostima Gradskog muzeja i planiranim programima za naredne mesece. U prvom broju javnost je upoznata sa istorijatom nastanka Muzejske zbirke Vrbasa i njenim zvaničnim prerastanjem u Gradski muzej, u novembru 2015. godine, te o aktivnostima tokom 2018. godine i zakazanim kulturnim sadržajima za prvu polovinu 2019. godine.

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac izrazio je zadovoljstvo učinjenim od kako je grad dobio muzej u punom kapacitetu, ističući da od formiranja postavke ne propušta priliku da goste koji posete Vrbas uputi na kulturne sadržaje koje mogu videti u Gradskom muzeju. "Lokalna samouprava od početka je bila uključena u formiranje Gradskog muzeja i u svemu je pružila podršku Kulturnom centru u realizaciji ovog važnog posla. Gradski muzej je dobro zaživeo, dobro je da imamo šta da predstavimo posetiocima, i našim i onim koji nisu iz opštine Vrbas. Već sada planiramo neke nove projekte i akcije i za nas je povećanje muzejskog kapaciteta veoma važno", rekao je Glušac i čestitao timu Gradskog muzeja i Kulturnog centra Vrbasa na svemu učinjenom na promociji kulture i opštine Vrbas. Radno vreme Gradskog muzeja Vrbasa od februara biće od 08.00 do 18.00 časova svakoga radnog dana, i od 10.00 do 14.00 časova subotom. 

Postavio: Administrator dana 2019.01.25

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin