Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1890/savindan-obeleen-i-proslavljen-u-nadalju/

Verzija za tampu / To ScreenviewSAVINDAN OBELEŽEN I PROSLAVLJEN U NADALJU


Savindan obeležen je u Nadalju, učenici i zaposleni OŠ "Žarko Zrenjanin Uča" su u nedelju 27.01.2019. godine prisustvovali službi u Pravoslavnoj crkvi u Nadalju, a potom je održana priredba sa početkom u 11h u sportskoj sali.


Savindan proslavlja se 14. januara po starom, a 27. januara po novom kalendaru, Pravoslavna Crkva slavi Svetog Savu, prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog, a Sveti Sava takođe proglašen je za školsku slavu i obeležava se  od 1840. godine, kada je to predložio Atanasije Nikolić, rektor Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”.

Sve do 1945. godine slavljen je Sveti Sava, a tada je, odlukom vlasti ukinut. Kao školska slava ponovo je počeo da se slavi 1990. godine.

. Tog dana sve škole imaju radni, ali nenastavni dan, a običaj je i da se slavi, pa se povodom Svetog Save u školama organizuju svečane priredbe i akademije.

Tako je bilo i u Nadalju. Svečano i slavski...

S.N.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign