Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

JA SAM JEDNA OD NJIH!


Vaspitačica PU "Radost" Danijela Miličić Trebaticki iz Nadalja, dobila je značajno priznanje za svoj profesionalni rad. Asocijacija ANN_EKS YU svrstala je Danijelu među 65 najboljih nastavnika na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Inače, Danijela je jedina vaspitačica među ovih 65 "odabranih".


Tim povodom ova nesvakidašnja i kreativna vaspitačica poslala nam je autorski tekst u kome objašnjava kakva je to asocijacija i šta znači jedno Ovakvo priznanje.

 

 

ANN_EKS YU je regionalna Asocijacija koju su formirali visokokvalitetni obrazovni lideri koji su spremni da okupe sve nastavnike entuzijaste iz svih zemalja sa prostora bivše Jugoslavije koji su spremni da ulože zajedničke napore da motivišu i inspirišu najbolje nastavnike koji mijenjaju obrazovanje u ovom delu sveta.

Da bi neko postao član Asocijacije, potrebne su određene reference, kvalifikacije i kompetencije. Neke od njih koje su mene kvalifikovale za ovu nagradu su moje neprestano formalno i neformalno obrazovanje i stručno usavršavanje; kreativnost u vaspitno-obrazovnom radu; primena inovativnih oblika i metoda rada pri kreiranju projektnih aktivnosti koje poštuju individualnost dece, njihova interesovanja i nude im smislene mogućnosti za razvijanje kooperativnosti i saradničkih odnosa; stvaralac sam podsticajne sredine za učenje dece;  autor i realizator obrazovnih projekata u okviru svoje grupe,  nacionalnih i međunarodnih projekata;  autor sam i pokretač projekata izvan obrazovanja; koordinator obrazovnih projekata; autor sam više stručnih i naučnih radova; autor nastavnih sredstava koje koristim u vaspitno-obrazovnom radu; realizator seminara za nastavnike; učesnik i predavač na konferencijama, tribinama, stručnim i naučnim skupovima; voditelj obrazovnih radionica za decu i odrasle; dobitnik više nacionalnih i evropskih nagrada i priznanja i još mnogo toga što odlikuje vaspitača i nastavnika za 21. vek.

Iz kruga punopravnih članova Asocijacije, biraju se najbolji nastavnici, opet na osnovu propisanih propozicija i standarda koji moraju biti ispunjeni. Najbolji nastavnici su oni koji imaju entuzijazma i pored toga što se obrazovanje u društvu ne nalazi na vrhu lestvice vrednosti, oni koji su inspirativni za decu, kolege i sve one koji rade na svom celoživotnom usavršavanju. Najbolji nastavnici imaju sposobnost da, čak i u teškim uslovima, kada oni nisu po standardima i normativima, postignu svoj puni razvoj. Oni su kreativni, iz ničega stvaraju nešto, a to nešto opet inicira  sledeće nešto, drugačije i još kreativnije. Najbolji nastavnici treba da motivišu druge da postanu bolji, da im pomognu da prevaziđu sami sebe. Ovi nastavnici ne trpe lenjost, oni pokreću prvo sebe, a onda i sve one koji ih okružuju.

Ja sam jedna od njih. Ono što veliča ovo priznanje je i  to što sam ja jedini vaspitač i predstavnik predškolstva iz svih bivših jugoslovenskih država koji je dobio ovo priznanje. 

Ova nagrada za mene znači priznanje za dosadašnji rad, ali i ohrabrenje i vetar u leđa za budući. Ona je ujedno i obaveza da budem još bolja i da svaku priliku, svojim radom i verom, pretvorim u priliku za uspeh.

Moja preporuka je da verujemo u sebe, da nikada ne posustajemo i da nikada ne zaboravimo zašto smo tu, na najlepšem ovozemaljskom mestu, među decom. Tu smo da ostvarimo misiju da naša deca postanu građani sveta koji će svojim znanjem, idejama i ponašanjem postati uspešni ljudi i uzor novim generacijama, da im pružimo kvalitetno obrazovanje i da im damo snagu i mudrost da svojim odlukama promene svet na bolje. A da bismo sve to dali deci, moramo prvo raditi na sebi.

Pozivam sve kolege na umrežavanje u cilju saradnje, razmene ideja i resursa i na povećanje vidljivosti  svog rada i stvaralaštva. Mi moramo da pratimo savremene trendove i da idemo u korak sa decom savremenog doba.

Dodela priznanja će biti na Konferenciji "Svet obrazovanja briše granice" , 1. marta u Skoplju. 

Postavio: Administrator dana 2019.01.30   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin