Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

VEROVALI ILI NE!


Ovih dana, sa kim god da ste porazgovarali, opšti zaključak je bio da se januar otegao kao gladna godina. Na internetu se pojavljuju šale na račun ovog najdužeg meseca u godini : Koji je danas datum? 58.januar! Godina prođe - januar nikada! Nije dugačak januar, koliko je daleko plata.


Verovali ili ne, danas je 31.- poslednji dan januara!

Nekoliko je razloga zašto se januar u celom svetu smatra najdužim mesecom u godini. Iako ima 31 dan, kao i mnogi drugi kalendarski meseci, naš „subjektivni osećaj“, rečeno jezikom moderne meteroologije, je da traje najmanje tri meseca. Ekonomisti ističu da je takva percepcija prvog meseca u godini još intenzivnija u zemljama niskog standarda. Povećana, a složićete se i nepotrebna, prekomerna potrošnja u decembru, potrošačka groznica pred praznike kojima ovaj deo godine obiluje, stvara pravi monetarni udar na svaki kućni budžet. Potrošimo ne samo mnogo više nego što smo planirali, nego toliko da se ne smemo ni osvrnuti i pokušati sve sabrati, da nam se ne bi zavrtelo u glavi.A plata daleko!

 

 

Drugi razlog za osećaj predugog januara je isto debeli minus, ali ne na tekućem računu, nego u temperaturi. Januar je hladan, temperature su niske, ulice puste, a u pejsažu se ili smenjuju sneg i led, ili sumorno blato i bljuzgavica kada počinje da se topi. Deca koja se igraju satima na snegu i njihova radosna cika i vriska na ulicama, statistički rečeno su - incident. Nema ih, nažalost, posvećeni su kompjuterima i telefonima.

 

 

Ne osećamo se ni poletno i energično, niti smo zadovoljni svojom konstitucijom. Svi smo se prejedali tokom proteklih praznika, davali sebi oduška, pa nas sad polako mori i osećanje krivice. Splasnula je i ona energija „Novogodišnjih odluka“ koje smo doneli 31.12.Većinu smo već prekršili, a za one za koje se treba potruditi - nešto nemamo živaca i energije, sutra ćemo ili od ponedeljka, sigurno...

 

 

Ali stižu lepe vesti - verovali ili ne, sutra je 1. februar, najkraći mesec u godini. A i dani su duži. Visibabe se pojavile.Dobro je...

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2019.01.30   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin