Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

S' VELIKOM LJUBAVLJU PRIPREMILI SMO SVAKI RAD!


U Galeriji Doma kulture uz prisustvo velikog broja ljubitelja likovne umetnosti otvorena je izložba pod nazivom "Logos postade telo". Svojim likovnim radovima predstavili su se Marko Žarkov, Ana Maljević i Tina Stefani Gombitova...


U ime domaćina, svim posetiocima izložbe, dobro veče poželeo je vd direktor Doma kulture Srbobran, Vladimir Nikolić.

- Večeras, kao i u narednih 15 dana, bićete u mogućnosti da se upoznate sa radom Akademije umetnosti Srpske pravoslavne crkve:

- S' velikom ljubavlju smo pripremali svaki rad ponaosob, ovo su uglavnom školski radovi i želim da uživate večeras, rekla je Ana Maljević, pozdravljajući goste na otvaranju izložbe.

Svoje obraćanje Marko Žarkov započeo je rečima "dragi moji sugrađani":

- Kada se ljudi prvi put suoče sa crkvenom umetnošću misle da se sve strogo bazira na ikonama, jer smo na njih navikli, a one su samo jedan fragment te umetnosti. Naša akademija rešila je da obnovi i vrati crkvenu umetnost u život tako što će je približiti našim sugrađanima. U crkvenoj umetnosti postoji više aspekata, pored likovnog, tu je i muzički, kao i mnogi drugi. U samom likovnom smislu, koji mi izučavamo, ona dolazi kroz ikone, freske, enkaustiku, ovde možete videti i slikanje voskom, koje je retko i nedavno je počelo da oživljava. Tu su, zatim mozaik, kaligrafija i kopije fresaka. Trudili smo se da vas ovom izložbom upoznamo sa širokom lepezom crkvene umetnosti, i da vidite od svega po malo. Na žalost, prostorom smo bili ograničeni na manji broj eksponata koje možemo da prikažemo, a mogli smo zaista mnogo toga da donesemo.

S.N.

Foto: A.B. 

Postavio: Administrator dana 2019.02.01

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin