Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1896/svelikom-ljubavlju-pripremili-smo-svaki-rad/

Verzija za tampu / To ScreenviewS' VELIKOM LJUBAVLJU PRIPREMILI SMO SVAKI RAD!


U Galeriji Doma kulture uz prisustvo velikog broja ljubitelja likovne umetnosti otvorena je izložba pod nazivom "Logos postade telo". Svojim likovnim radovima predstavili su se Marko Žarkov, Ana Maljević i Tina Stefani Gombitova...


U ime domaćina, svim posetiocima izložbe, dobro veče poželeo je vd direktor Doma kulture Srbobran, Vladimir Nikolić.

- Večeras, kao i u narednih 15 dana, bićete u mogućnosti da se upoznate sa radom Akademije umetnosti Srpske pravoslavne crkve:

- S' velikom ljubavlju smo pripremali svaki rad ponaosob, ovo su uglavnom školski radovi i želim da uživate večeras, rekla je Ana Maljević, pozdravljajući goste na otvaranju izložbe.

Svoje obraćanje Marko Žarkov započeo je rečima "dragi moji sugrađani":

- Kada se ljudi prvi put suoče sa crkvenom umetnošću misle da se sve strogo bazira na ikonama, jer smo na njih navikli, a one su samo jedan fragment te umetnosti. Naša akademija rešila je da obnovi i vrati crkvenu umetnost u život tako što će je približiti našim sugrađanima. U crkvenoj umetnosti postoji više aspekata, pored likovnog, tu je i muzički, kao i mnogi drugi. U samom likovnom smislu, koji mi izučavamo, ona dolazi kroz ikone, freske, enkaustiku, ovde možete videti i slikanje voskom, koje je retko i nedavno je počelo da oživljava. Tu su, zatim mozaik, kaligrafija i kopije fresaka. Trudili smo se da vas ovom izložbom upoznamo sa širokom lepezom crkvene umetnosti, i da vidite od svega po malo. Na žalost, prostorom smo bili ograničeni na manji broj eksponata koje možemo da prikažemo, a mogli smo zaista mnogo toga da donesemo.

S.N.

Foto: A.B.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign