Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

PREDSTAVLJEN ALBUM O NANDORU GIONU I OBJAVLJENI KONKURSI


U okviru manifestacije Dani Nandora Giona u znak sećanja na popularnog pisca rodom iz Srbobrana u petak je u Narodnoj biblioteci u Srbobranu održano književno veče na mađarskom jeziku i predstavljen album pod naslovom Nandor Gion.


 O knjizi, koja je objavljena u zajedničkom izdanju budimpeštanske Izdavačke kuće Napkut, Literarnog muzeja „Petefi” takođe iz Budimpešte i Spomen-kuće „Nandor Gion” govorili su autori Kurc Adam Ištvan i Horvat Futo Hargita. Karakteristika i glavna odlika serijala Zvuk-slika-pismo, čiji je autor Ferenc Vince, jeste, da pomoću zvuka, slike i teksta na sveobuhvatan način dočara subjektivnu sliku o izabranom piscu, a u ovom slučaju je to bio Nandor Gion.

Osvrćući se njegovom bogatom i raznovrsnom životnom delu, životnom putu, stvaralačkom opusu, njemu svojstvenom pogledu na svet, autori su uz pomoć pisčevih tekstova, intervjua, fotografija i dokumenata prezentovali ovo posebno izdanje, a prisutnima su saradnice spomen-kuće, Hargita Horvat i Donatela Bakoš pročitale nekoliko odlomaka iz knjige. Kako je rečeno, piščeva bogata zaostavština, dokumenti, fotografije upotpunjuju odabrane tekstove u knjizi, dodajući im nova značenja. Porodične slike, izvodi iz matičnih knjiga rođenih, razglednice, mape ukazuju kako su trenuci života − porodični i društveni događaji, uspomene iz detinjstva, mesta događanja, praznični rituali i iskustva zrelog i odraslog čoveka – postali deo fiktivnog sveta piščevih dela.

Na samom kraju književne večeri Spomen-kuća ,,Nandor Gion” je po šesti put objavila književni i prevodilački konkurs koje organizuju u saradnji sa opštinom Srbobran. Kako se čulo, prvi književni i prevodilački konkurs spomen-kuće objavljen je 2012. godine, a od tada su organizatori, saradnici spomen kuće svake godine 1. februara, na dan rođenja srbobranskog pisca Nandora Giona, objavili nove konkurse: svake godine za najbolju pripovetku i prevod, svake treće godine za najbolji roman ili omladinski roman. Nagrađene romane kao i antologije novela izdao je novosadski Forum i izdavačka kuća Prometej.

Bogato životno delo Nandora Giona zaslužuje da sa mađarskog bude prevedeno na srpski jezik i da bude dostupno zainteresovanjim čitaocima, posebno što su u svim njegovim delima prisutni jednostavni ljudi iz Srbobrana i radnje jnegovih dela se uglavnog odigravaju u Srbobranu. Zato ove godine ponovo imamo prevodilački konkurs – čulo se na kraju promocije albuma Nandor Gion.

Jedan od najpopularnijih mađarskih pisaca u Vojvodini Nandor Gion rođen je 1941. u Srbobranu, a umro je 2012. godine u Segedinu. U znak poštovanja prema njegovom životnom delu u Srbobranu osnovana je Spomen-kuća Nandora Giona i svake godine se održavaju Dani Nandora Giona.

Saradnici spomen-kuće, Deže Nemet i Hargita Horvat Futo su 25. februara u Senti na manifestaciji održane povodom dana mađarske kulture primili nagradu na takmičenju najlepše knjige u Vojvodini. U kategoriji edicija antologije Konkursa za novelu Spomen kuće Nandor Gion osvojile su nagradu Najlepša knjiga u Vojvodini na mađarskom jeziku u 2018. godini. Antologije su ilustrovali umetnici: Gabor Salma (Subotica), Edit Zerebelji Tenji (Novi Bečej) i Žofi Sabadoš (Srbobran), korice je dizajnirala Natalia Kiš (Srbobran), a urednica izdanja je bila Hargita Horvat Futo.

Nagrađene knjige

L. P. 

Postavio: Administrator dana 2019.02.02

 

                                    

 

Glasaj
     

 

Komentari
U Mittwoch, 13.Feb 2019, 10:21 Poruka od: Momak iz Kaca | iz Split
Hvala na trudu što je neko odgovorija na pitanje.
U Dienstag, 5.Feb 2019, 18:16 Poruka od: Momak iz Kaca | iz Split
Je li se možda pozovu i rođaci od N.Giona????????????????
U Dienstag, 5.Feb 2019, 12:55 Poruka od: Momak iz Kaca | iz Split
Ipak mi Gionovi imamo neku umjetničku crtu,kako
ovi u Szenttamasu tako i ovi u Splitu

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin