Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

DANAS JE DAN DRŽAVNOSTI!


U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti - Sretenje, kada je u Kragujevcu 1835. donet prvi srpski Ustav - Sretenjski ustav koji je praktično označio i početak stvaranja samostalne i nezavisne države.


Ujedno, Dan državnosti se obeležava i kao znak sećanja na 15. februar kada je 1804. godine Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i poveo borbu za oslobođenje od Turaka.

 

Sretenjski ustav proglasio je knez Miloš Obrenović, a njegov tvorac bio je Dimitrije Davidović, Srbin iz Austrije. Ustav je sadržao potrebe društva za autokratijom i emancipacijom, kao i potrebu za razbijanjem feudalnih sistema. Sretenjski ustav jedan je od prvih demokratskih ustava u Evropi.

Original prvog srpskog ustava

Dan državnosti slavio se do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1918.), a zatim je ukinut.  Do 2001. godine u Srbiji se slavio Dan republike 29.novembar, da bi Skupština Srbije 10. jula odlučila da Sretenje bude Dan državnosti.

Pravoslavna crkva i vernici danas slave Sretenje Gospodnje, praznik koji pada tačno četrdeseti dan od Božića i proslavlja se kao uspomena na dan kada je mali Isus uveden u Jerusalimski hram.

Crkva na ovaj dan ne propisuje običaje, a u narodu se veruje da se susreću zima i leto i da je veoma važno koga ćete prvo sresti toga dana, jer se veruje da će vam cela godina biti takva. 

Postavio: Administrator dana 2024.02.15

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 1, gostiju: 75
Administrator
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen