Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1911/danas-je-dan-dravnosti/

Verzija za tampu / To ScreenviewDANAS JE DAN DRŽAVNOSTI!


U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti - Sretenje, kada je u Kragujevcu 1835. donet prvi srpski Ustav - Sretenjski ustav koji je praktično označio i početak stvaranja samostalne i nezavisne države.


Ujedno, Dan državnosti se obeležava i kao znak sećanja na 15. februar kada je 1804. godine Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i poveo borbu za oslobođenje od Turaka.

 

Sretenjski ustav proglasio je knez Miloš Obrenović, a njegov tvorac bio je Dimitrije Davidović, Srbin iz Austrije. Ustav je sadržao potrebe društva za autokratijom i emancipacijom, kao i potrebu za razbijanjem feudalnih sistema. Sretenjski ustav jedan je od prvih demokratskih ustava u Evropi.

Original prvog srpskog ustava

Dan državnosti slavio se do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1918.), a zatim je ukinut.  Do 2001. godine u Srbiji se slavio Dan republike 29.novembar, da bi Skupština Srbije 10. jula odlučila da Sretenje bude Dan državnosti.

Pravoslavna crkva i vernici danas slave Sretenje Gospodnje, praznik koji pada tačno četrdeseti dan od Božića i proslavlja se kao uspomena na dan kada je mali Isus uveden u Jerusalimski hram.

Crkva na ovaj dan ne propisuje običaje, a u narodu se veruje da se susreću zima i leto i da je veoma važno koga ćete prvo sresti toga dana, jer se veruje da će vam cela godina biti takva.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign