Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

U DOMU KULTURE OTVORENA IZLOŽBA - PROMENADA KROZ PROŠLOST


Od ponedeljka posetioci Doma kulture u galerijskom prostoru mogu da vide zanimljivu izložbu fotografija koja delimično dočarava deo bogate prošlosti naše sredine. Projekat je osmislila Božana Stojković, a podržan je od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama. 


Sve fotografije su deo istorijske prošlosti, a za ovu priliku obradio ih je i pripremio fotograf Rajko Karišić. On je na otvaranju izložbe zahvalio na ukazanom poverenju da bude deo projekta i svojim kreativnim radom učestvuje u oživljavanju jednog prošlog vremena. Takođe se zahvalio Matici srpskoj i Draganu Staniću, predsedniku ove institucije koji je prepoznao ideju i dozvolio da se fotografišu neki od portreta, koji su deo zbirke Matice srpske, a sada se nalaze i kao deo zbirke na ovoj izložbi.

Takođe, Karišić je pozvao Srbobrance da ukoliko imaju stare fotografije dođu u Dom kulture i donesu ih kako bi se ova zbirka proširila i obogatila.

Sve prisutne na otvaranju izložbe prvi je pozdravio direktor Doma kulture, Vladimir Nikolić. On je posebno pohvalio angažman i posvećenost svih koji su radili na ovoj postavci, a naročito idejnog tvorca Božanu Stojković.

- Cilj ovog projekta je da negujemo kulturu sećanja i da ne zaboravimo naše znamenite Srbobrance. Na prvom mestu želeli smo da vratimo porodicu Dunđerski kući, jer su oni naši Srbobranci koji su rodonačelnici građanske kulture i najveći dobrotvori u Vojvodini svog vremena. Njih smo pojedinačno predstavili na portretima, foto reprodukcijama, a pored njih tu su Stevan Vladislav Kaćanski, Lazar Rakić, porodica Golupski..., kazala je Božana Stojković i zahvalila se Matici srpskoj, Aleksi Pivničkom i porodici Rakić iz Nadalja, koji je ustupili slike panorama Srbobrana, Nadalja i portret jednog od najznamenitijih Nadaljčana, istoričara Lazara Rakića. 

O značaju očuvanja istorijskog sećanja i jedne ovakve izložbe govorio je mr Pavle Orbović. U svom narativu pokušao je da prisutnim ljubiteljima fotografije dočara duh vremena koji je zabeležen na eksponatima, a poetski trenutak pripao je Goranu Blagojeviću koji je govorio stihove i na taj način dao poseban čar ovom otvaranju.

Dvojica Kaćanskih


Neki od prisutnih na izložbi bili su u prilici da na eksponatima prepoznaju i deo lične,porodične i familijarne istorije...

Posetite ovih dana Dom kulture i upoznajte se sa istorijskim nasleđem naše sredine zabeleženom na fotografijama.

S.Š. 

Postavio: Administrator dana 2019.02.20

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen