Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1949/krstovi-krajputai-u-srbobranu/

Verzija za tampu / To ScreenviewKRSTOVI KRAJPUTAŠI U SRBOBRANU


U okviru manifestacije "Dani Nandora Giona" promovisana je knjiga autora, našeg kolege Lasla Parackog, koji je sa saradnicima prikupio vredan dokumetarni materijal. Pričom o krstovima krajputašima Paracki sažima i osvetljava jedan društveni fenomen o kome malo znamo a koji je tu oko nas na svakom koraku. Slikom i rečju zabeležio je u ovoj knjizi sve krstove krajputaše u našoj opštini,


U rimokatoličkoj crkvi u Srbobranu prikazana knjiga Krstovi krajputaši u Srbobranu. Na promociji su govorili Hargita Horvat Futo (urednik), Laslo Paracki (autor) i Deže Nemet (autor fotografija). Na promociju je bilo preko 100 naših sugrađana, kao i gosti iz Temerina, Bečeja i Novog Sada. Pozdravni govor je održao rimokatolički sveštenik Peter Sarvaš, koji je takođe učestvovao u istraživanju.

Kako je rečeno, u knjizi su sem katoličkih krstova dokumentovani i pravoslavni krstovi, koji postoje na teritoriji Srbobrana.

- Ovom ilustrovanom monografijom prvenstveno nastojimo da sačuvamo od zaborava materijalne tragove kulture našeg naroda, svesni smo, da je od podjednake važnosti poštovanje i beleženje u kolektivnom pamćenju i katoličkog i pravoslavnog spomeničkog nasleđa naših predaka kao dela naše zajedničke istorije i identiteta, čulo se na promociji.

Ovom promocijom koja je održana 09.marta završena je ovogodišnja manifestacija Dani Nandora Giona.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign