Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

21.03. - SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM


Širom sveta sutra će ljudi koji podržavaju osobe sa Daunovim sindromom obuti različite čarape. Neko je to dobro primetio, ne zato što oni ne umeju da upare dve iste čarape, razlog je potpuno druge vrste.


Zašto različite čarape? Reč je zapravo o hromozomima koji podsećaju na čarape, a kad su osobe sa Daunovim sindromom u pitanju, kod njih je ta priča o ljudskim hromozomima ključna. Svako ljudsko biće ima 22 para hromozoma. Osobe sa Daunovim sindromom imaju još jedan hromozom ekstra koji se nalazi na 21. paru. 

Taj hromozomčić, ta čarapica, osobe sa Down sindromom čini drugačijim od ostalih i daje im neke osobenosti po kojima ih prepoznajemo.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom se obeležava 21.03. upravo zato što kad pogledate slike vidite da na 21.paru nalaze se 3 hromozoma. Dobro, a zašto te famozne različite čarape? Hromozomi podsećaju izgledom na čarape, a one koliko god različite bile -i dalje su čarape. Isto tako ljudski hromozomi koliko god drugačiji bili - i dalje su ljudski!

Inače, osobe sa Daunovim sindromom su, kao i mi koji ga nemamo, između sebe različiti. To je samo jedan prepoznatljivi, zajednički imenitelj za jedan deo ljudske populacije. Ako prevaziđemo predrasude i pobedimo strah od različitosti tek tada ćemo uspeti da spoznamo svu punoću i lepotu života. Od osoba sa Daunovim sindromom možemo u tom smislu mnogo da naučimo.

Jednom je neko rekao, to su najempatičnije osobe na svetu,koje mogu da drže predavanja i obuke iz plemenitosti i čovekoljublja.Tople i nasmejane osobe...

S.N.
 

  

Postavio: Administrator dana 2019.03.20   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen