Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

KAD NEŠA KAŽE!


Pripadnici udruženja "Srbobransko proleće" su sinoć u čuvenoj kafani "Proleće" već deveti put tradicionalno obežili ponovni dolazak naslednika zime. Naš Marko Šijačić bio je tamo i evo priče...


Da zima uprkos svojoj hladnoći ipak ima određenih čari, jasno je i iz samog izraza "zimske čarolije", vezanog specifično za ovo godišnje doba. Deca se zimi posebno raduju zbog nadolazećeg snega koji se može iskoristiti na razne kreativne načine, a i mi stariji volimo da iskoristimo praznike za odmor od radne godine.

Nažalost, kako to sa svime biva pa i sa zimom, vremenom se čak se i ljubitelji ovog godišnjeg doba nje zasite, a hladnoća koju zima ume da donese neretko se useli i u samu ljubav onih koji su joj naklonjeni. Zbog toga što joj čak ni ljudska srca ne mogu izmaći, proleću se kao prvom predahu od sivih i tmurnih dana gotovo svi veselimo.

Prolećna ravnodnevnica, 21. mart, određena je kao dan kada ono i formalno počinje ali - kao da kod nas u Srbobranu to nešto drugačije biva. Kao da smo i tu, onak' malo, od milošte kažem, "naopaki". Možda mi nećete verovati, i mislićete da izmišljam ali ja odgovorno tvrdim to da proleće u Srbobranu počinje tek onda kada to Neša kaže!

A to je, ove godine, 23. marta.

Naizgled sa dva dana kašnjenja, a zapravo i uistinu - tačno na vreme. Na vreme, jer da je stiglo 21. 03. to bi bio radni dan i ono ne bi moglo biti adekvatno dočekano od strane onih, koji proleće najviše cene.

Proleće se samo-odložilo za svoje najvernije ljubitelje.

Znalcima će odmah biti jasno da je ovde reč o pripadnicima udruženja "Srbobransko proleće" koji su sinoć u čuvenoj kafani "Proleće" već deveti put tradicionalno obežili ponovni dolazak naslednika zime. Ukoliko je istina da su imitacija i podražavanje najveći kompliment koji možemo nekome pružiti, te da su znaci ovog ljupkog godišnjeg doba nešto poput radosti, topline, veselja i vedrine, juče je u Nebojšnom restoranu proleću uručen kompliment kakav će pamtiti.

Okupljeni su veče proveli veseleći se uz tamburaše i narodnu i starogradsku muziku, uživajući u autentičnoj i pravoj gurmanskoj večeri iz proverene kuhinje Živkovića. Vojvođanska običajnost dominirala je ambijentom i kao i prethodnih godina, događaj je kulminirao takmičenjem u pravljenju suvih kobasica.

Ukupno se deset takmičara borilo za mesto, a stručni žiri, nakon kušanja izloženog kulena, proglasio je najbolje.

Odmah nakon proglašenja, pale su i prve čestitke i uručene su unapred pripremljene nagrade.

Neovisno od toga, moglo se i primetiti da je ovaj događaj za slučajnog posmatrača mogao proći gotovo neopaženo, jer je atmosfera ove pre svega domaćinske kuće, čitavo vreme bila na jednom zaista zavidnom nivou.

Veselje je tokom cele večeri bilo na vrhuncu i nije zavisilo ni od kakvog takmičenja, kobasica ili ma kakvog spoljašnjeg faktora. Duh proleća obitavao je u "Proleću" i širio svoju zarazu na sve prisutne, pa ni mi, "slučajni posmatrači", nismo prošli nepotkačeni njime.

U inat Kunderi, pored članova udruženja, u "Proleću" je gostovala i nekakva podnošljiva lakoća postojanja i po navici, inertno sam poželeo da napišem kako je ugošćenima ovladalo neko "pozitivno ludilo". No, ipak - shvatio sam da bi to bila laž koja izlazi čak i van okvira tzv. "umetničke slobode".

Istina je da je ovo bilo nešto jednostavnije, teško opisivo, što mnogi smatraju relikvijom nekog izgubljenog vremena. Jedno istinsko veselje bez ludila. Normalan i pristojan skup ljudi koji umeju da se druže, raduju i slave život učestvujući zajedno u vrlinama umerenosti i odmerenosti.

Ponesen ovim utiscima, počeo sam da sumnjam da proleće nikada zapravo ne napušta "Proleće" i da je u njemu prisutno čak i zimi. U pustinji negativnosti svakodnevnice, sa kojom se susrećemo svi, ugostiteljski objekat porodice Živković otkriva nam sebe, kao jednu oazu zdravog razuma u kojoj se možemo okrepiti. Kao mesto na kome možemo napraviti predah i napuniti baterije. Mesto, u kome se relikvije izgubljenih vremena, uvek mogu pronaći.

Uprkos tome što su ta vremena možda mitska, "Proleće" nas uvek pomalo približava njima.

Za Srbobran.net

Marko Šijačić 

Postavio: Administrator dana 2019.03.24   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen