Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

EKSTREMNI KONZUMERIZAM OGOLJEN DO KOSKE


U utorak 09.04.2019. u sali Malog pozorišta u Srbobranu, odigrana je pozorišna predstava "Vernisaž" u režiji Marka Jovčića, pripremljena prema tekstu Vaclava Havela.


Vreme koje joj je publika poklonila, ova "trivijalna komedija za ozbiljne ljude" iskoristila je da taj dar uzvrati svojoj publici suočivši Srbobrance sa nekim pitanjima savremenog života.

Osmeh koji je Vernisaž ponudio Srbobrancima, opravdao je slobodno značenje imena ove predstave, maskirajući setu koja stoji iza s dozom umešnosti.

Praveći od bračnog para,Mihala (Marko Živić) i Vere (Tatjana Kecman), izvesne karikature, na način prenaglašavanja njihovih mana, pozorišna scena uspešno je prikazala negativan način na koji puki materijalizam, usvojen kao najviša vrednost, može izvitoperiti čoveka.

Glavni akteri, Živić i Kecman, definitivno su "odneli predstavu" i osvojili simpatije publike ali nemoguće je zanemariti i antitežu površnosti Vere i Mihala, otelotvorenu u liku njihovog mirnog i ćutljivog prijatelja Bendržiha, u izvođenju Radeta Ćosića.

Prateći tihu oluju koja se odigravala unutar Bendržiha, publika je za vreme trajanja drame dobila priliku da stekne uvid i u nešto drugačiji način shvatanja života, braka, ljubavi i porodice. Ipak, nezadrživa neurotičnost Vere i Mihala dovela je i do kulminacije prelivajući se na lik Ćosića.

Konačnim slamanjem ovog mladog čoveka, besmisao ekstremnog konzumerizma razotkriven je i ogoljen do koske, a predstava koja je počela kao komedija, na kraju se pokazala kao nešto više od toga.

Marko Šijačić 

Postavio: Administrator dana 2019.04.10

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen