Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Sport

PECAROŠI PROTIV KIŠE: PECAROŠI POBEDILI


U subotu 13. 04. 2019. održana je ribolovačka manifestacija "Udicom protiv alkohola i droge" na desnoj obali kanala DTD u Srbobranu. 


U subotu 13. 04. 2019. održana je ribolovačka manifestacija "Udicom protiv alkohola i droge" na desnoj obali kanala DTD u Srbobranu.

U svrhu promocije zdravog stila življenja, učenici različitih osnovnih škola sa teritorije opštine Srbobran su se okupili kako bi se međusobno takmičili u ribolovu i tako ponudili pozitivan primer svojim vršnjacima ali i odraslima.

Događaj je organizovan od strane Mesne zajednice "Srbobran" i ribolovačkog udruženja "Šaran" iz Srbobrana u saradnji sa lokalnom samoupravom, a dodatnu pomoć i podršku pružila su i udruženja "Ruka Spasa" i "Plavi krug"-

Značajan podsticaj došao je i od Centra za sport i turizam, u vidu obezbeđenih pehara i medalja, a za potpun ugođaj, na licu mesta nalazili su se spremni  sendviči, voda, sokovi i kolači namenjeni mališanima.

Hladnoća izazvana maglom i kišom u ranim jutarnjim satima nije mogla da omete dečiji pecaroški i sportski entuzijazam i bez obzira na loše vremenske prilike, takmičenje je prema volji roditelja i dece bilo uspešno održano s tim da je iz predostrožnosti protiv mogućih prehlada predviđeno vreme trajanja ove manifestacije skraćeno za jedan sat.

Tako je došlo do toga da se sam takmičarski deo ovog događaja odigrao između 09:00 i 11:00h, a ukupno trajanje uključujući i okupljanje i proglašenje pobednika iznosilo je 4h odnosno od 08:00 do 12:00h.   

Događaj je otvorio predsednik opštine Radivoj Paroški obraćajući se roditeljima i učenicima osnovnih škola:  

"Ova akcija koju su organizovali MZ Srbobran i ribolovačko udruženje "Šaran - Srbobran" je jedna jako lepa akcija, a moto koji ona nosi je "Udicom protiv alkohola i droge", a to su neki poroci koji jako mnogo štete. Vi na ovakav način provišete jedan drugačiji, lepši i bolji stil života."  ..dodajući.. "Ono što želim da vam poručim sada pošto ste ovde i družite jeste da budete vi pravi ambasadori jednog novog stila života, odnosa prema prirodi i da na takav način pokažete, pre svega najstarijima koji imaju jedan loš način prema životnoj sredini, da se to tako ne radi.

Ovo sada što se radi jeste dobra akcija i dobar put i putokaz, ali  na vama je da budete dobri ljudi koji će pokazati kako se živi sa prirodom i kako se odnosi prema prirodi. Zato čuvajmo prirodu, jer ona nama daje mnogo, a mi smo deo nje, a vi ćete biti ti ambasadori koji će starijima pokazati kako se odnosi prema prirodi jer oni vrlo često zaboravljaju da su deo prirode i vrlo često je zagađuju.

Želim vam kako, kažu pecaroši, "bistru vodu", da uhvatite dobre komade i se pohvalite svojim vršnjacima i roditeljima kako ste učestvovali u jednoj lepoj akciji.

Hvala puno i idemo sada na pecanje."

Nakon njegovog izlaganja, deca su se uputila ka svojim pozicijama  prilikom konferencije za štampu predsednik MZ Ninoslav Jokanović  zahvalio se svima koji su na neki način doprineli ovom događaju i omogućili ga, navodeći kao najznačajnije prvog čoveka opštine Radivoja Paroškog i lokalnu samoupravu koji su omogućili sredstva za organizaciju ove manifestacije i takmičenja ali i MZ Srbobran i članove mesnog saveta koji su učestovali u organizaciji ovog događaj zajedno sa ribolovačkim udruženjem iz Srbobrana "Šaran". Jokanović se zahvalio i Centru za sport i turizam i direktoru CzST Slobodanu Stubiću na obezbeđenim podeljenim medaljama i peharima, te udruženjima "Ruka Spasa" i "Plavi krug" na njihovoj nesebničnoj pomoći.

Za medije Jokanović izjavio je:

"Posebno se zahvaljujem svim roditeljima i dečici koji su danas uspeli da dođu i pojave se bez obzira na vremenske uslove. Oni su, što se mene lično tiče, svi pobednici što su došli i jer će pokazati svojim angažovanjem i delovanjem kako u stvari treba da se ponaša. "

Pravila takmičenja nisu bila stroga uglavnom odnoseći se na trajanje i način ribolova. Oblik ribolova koji je prihvaćen za potrebe ove manifestacije bilo je pecanje na plovak i jednu udicu, dok je izbor mamca ostavljen kao stvar slobodnog opredeljenja učesnika uz opasku da namirnice koje se koriste u tu svrhu moraju biti prirodnog i neprerađenog porekla.

Nakon isteka roka predviđenog za takmičenje, izmerena je gramaža ulova svakog takmičara ponaosob. Ona je uzeta kao kriterijum rangiranja učesnika, a pobednici su oni koji su uhvatili najviše grama ribe, odnosno tzv "kedera", koji su bili najčešći i gotovo jedini ulov najmlađih Srbobranaca.

Takmičari su bili podeljeni podeljeni po klasama u zavisnosti od toga da li pohađaju više ili niže razrede OŠ, a zatim su razvrstani dalje na sektore. Ukupno je podeljeno 18 što je ujedno i ukupan broj takmičarskih mesta.

Treba napomenuti i da je ukupan broj učesnika bio 58, odnosno 27. učenika nižih i 31 učenik viših razreda. Pored dece koja poreklom i življenjem pripadaju opštini Srbobran, bilo je i petoro dece koja su gostovala, odnosno dvoje pecaroša iz Novog Sada, i tri pecaroša iz Siriga.

Po uspehu su rangirane i škole, a treće, drugo i prvo mesto osvojile su škole:

3. OŠ "Petar Drapšin" iz Turije - 2 medalje
2. OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" - 5 medalja
1. OŠ "Vuk Karadžić" iz Srbobrana - 9 medalja

LISTA POBEDNIKA

III sektor nižih razreda

3. Pivnički Anastasija 525g
2. Avramov Nestor 570g
1. Rankov Aleksej 650g

II sektor nižih razreda

3. Mićin Ognjen 535g
2. Simić Sava 630g
1. Jovanović Filip 1095g

I sektor nižih razreda

3. Đukić Petar 455g
2. Đukić Staša 545
1. Čobanov Milica 935

III sektor viših razreda

3. Vuković Nikola 635g
2. Mačuk Dejan  645g
1. Vuković Luka 780g

II sektor viših razreda

3. Ćurčić Filip 465g
2. Madžgalj Uroš 505g
1. Miković Dušan 1085g

I sektor viših razreda

3. Gajić Branislav 695g
2. Džinić Miljan 835g
1. Puškić Mihajlo 1405g

Po završetku manifestacije, unutar predviđenog planskog okvira iste, obiđena je novootvorena kuglana, a deca su uživala u zasluženoj prilici da se po prvi put oprobaju u kuglanju i unutar prijatnog okruženja ugreju i otresu nakupljene zime...

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2019.04.14   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
BAKI DOM
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen