Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

ODRŽAN VII ZMAJEV FESTIVAL NAUKE


Juče tačno u 16.00 časova govorom direktorke Erike Sokola Munjin i koordinatorke festivala, Adrijane Vereš otvoren je VII Zmajev Festival Nauke i posetioci su pohrlili na štandove učenika OŠ “J.J.Zmaj“


Kao i ranijih godina, oko 15 predmetnih  nastavnika  i oko stotinak učenika su pripremili naučne štandove na kojima su se mogli videti brojni eksperimenti, kvizovi, trikovi, asocijacije itd.

Fizika -  strujno kolo, tornado u tegli, magično mleko, magična kesa i magični balon, kako nastaje elektricitet 

Hemija - U čast Dimitrija Ivanoviča Mendeljejeva i  150 godina postojanja periodnog sistema elemenata učenici su pripredili igre na periodnom sistemu elemenata  i eksperimente sa veoma zanimljivim hemijskim reakcijama.


 Geografija - Lepa naša Vojvodina - predstavljene su nošnja, muzika, hrana, običaji Vojvodine


 Biologija - Analiza mesta zločina, posetioci festivala pri ulasku u kabinet (gde smo simulirali jedno realistično mesto zločina) postajali su forenzičari, analizirali su otiske prstiju, izolovali  DNK iz usne duplje posetilaca, mikroskopirali preparat krvi, dlake i ostale tragove sa mesta zločina da bi na kraju otkrili ko je ubica.


Muzička kultura - stvaranje zvuka, muzička tabla, internet prezentacija stvaranja zvuka u čašama sa vodom


Nemački i engleski jezik - kolokacije od cveća, puzle sa nepravilnim glagolima, domino, pantomima i uvek omiljeni Pictionary - crtanje pojmova i pogađanje, igre memorije, crtani folmovi

 
Matematika - trikovi sa kartama, društvene igre, logički zadaci


Učenici  IV razreda- Igre sa brojevima, nenjutnovski fluid


Specijalni gosti na festivalu su bili:
•    predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji su učenicima držali prezentaciju o tome kako brzo i efikasno reagovati kada u prirodi naiđemo na povređenu životinju, koja je pri tom zaštićena vrsta, kako je zbrinuti, koga zvati i u koje prihvatilište je poslati.  Posetioci su na ovom štandu mogli pogledati i impozantne vrste prepariranih životinja.
•    OŠ „Petar Drapšin“ Turija- Eko-štand sa igrama od reciklabila-gađanje limenki, bacanje čepova i eko-slagalice
•    OŠ „Žarko Zrenjanin-Uča“ Nadalj-u okviru štanda za geografiju
•    OŠ „ Vuk Karadžić“ Srbobran-U okviru štanda za geografiju i fiziku
•    Gimnazija i ekonomska škola „ Svetozar Miletić“ Srbobran u okviru štanda za hemiju

- Festival smo spremali, otprilike mesec dana, učenici su dolazili u popodnevnim časovima,  vredno i neumorno radili na prezentaciji eksperimenata, pravili panoe, nagrade za posetioce, poklončiće i slično. Oni su zaslužni za dobru atmosferu, oni su zaslužni što se glas naše škole daleko čuje i što svi znaju šta Zmajevi đaci umeju.  Kao koordinator čitavog projekta i sa sedmogodišnjim iskustvom u organizovanju Festivala a i u prosveti,  mogu da kažem da nam deca mogu sve, žele sve i znaju sve da urade, samo kada ih malo usmerimo, kaže u ovom izveštaju sa festivala Adrijana vereš, nastavnica biologije. Još je i ovo dodala:

- Naš posao, posao nastavnika dobija onu posebnu draž kada vidimo učenike željne znanja sa iskrom radoznalosti u očima i kada tu radoznalost kroz ovakve aktivnosti uspemo da nahranimo.  Nije škola samo da se uči na časovima dok nastavnik priča gradivo, škola je kada svu teoriju dožive, opipaju , iskuse i kroz praktičnu nastavu . Zato je ovaj Festival toliko popularan među decom.  Profesionalna orijentacija, vršnjačka edukacija, korelacija između predmeta, međupredmetna kompetencija i preduzetništvo, građenje timskog duha i prijateljstva su samo neki od ciljeva koje smo mi danas, ovom manifestacijom ispunili.   
Zahvalila bih se našim sponzorima Delicious piceriji, DK Photo, S-print štampariji,  gvožđari AS Dom plus, STR Boki-plus i lokalnoj samoupravi koja je i ove godine podržala Festival. Moram da naglasim da smo sav novac koji smo dobili prodajom papira sa akcije „Papirko“ uložili za organizovanje ovog  Festivala.

P.L. 

Postavio: Administrator dana 2019.04.18

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen