Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2022/odran-vii-zmajev-festival-nauke/

Verzija za tampu / To ScreenviewODRŽAN VII ZMAJEV FESTIVAL NAUKE


Juče tačno u 16.00 časova govorom direktorke Erike Sokola Munjin i koordinatorke festivala, Adrijane Vereš otvoren je VII Zmajev Festival Nauke i posetioci su pohrlili na štandove učenika OŠ “J.J.Zmaj“


Kao i ranijih godina, oko 15 predmetnih  nastavnika  i oko stotinak učenika su pripremili naučne štandove na kojima su se mogli videti brojni eksperimenti, kvizovi, trikovi, asocijacije itd.

Fizika -  strujno kolo, tornado u tegli, magično mleko, magična kesa i magični balon, kako nastaje elektricitet 

Hemija - U čast Dimitrija Ivanoviča Mendeljejeva i  150 godina postojanja periodnog sistema elemenata učenici su pripredili igre na periodnom sistemu elemenata  i eksperimente sa veoma zanimljivim hemijskim reakcijama.


 Geografija - Lepa naša Vojvodina - predstavljene su nošnja, muzika, hrana, običaji Vojvodine


 Biologija - Analiza mesta zločina, posetioci festivala pri ulasku u kabinet (gde smo simulirali jedno realistično mesto zločina) postajali su forenzičari, analizirali su otiske prstiju, izolovali  DNK iz usne duplje posetilaca, mikroskopirali preparat krvi, dlake i ostale tragove sa mesta zločina da bi na kraju otkrili ko je ubica.


Muzička kultura - stvaranje zvuka, muzička tabla, internet prezentacija stvaranja zvuka u čašama sa vodom


Nemački i engleski jezik - kolokacije od cveća, puzle sa nepravilnim glagolima, domino, pantomima i uvek omiljeni Pictionary - crtanje pojmova i pogađanje, igre memorije, crtani folmovi

 
Matematika - trikovi sa kartama, društvene igre, logički zadaci


Učenici  IV razreda- Igre sa brojevima, nenjutnovski fluid


Specijalni gosti na festivalu su bili:
•    predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji su učenicima držali prezentaciju o tome kako brzo i efikasno reagovati kada u prirodi naiđemo na povređenu životinju, koja je pri tom zaštićena vrsta, kako je zbrinuti, koga zvati i u koje prihvatilište je poslati.  Posetioci su na ovom štandu mogli pogledati i impozantne vrste prepariranih životinja.
•    OŠ „Petar Drapšin“ Turija- Eko-štand sa igrama od reciklabila-gađanje limenki, bacanje čepova i eko-slagalice
•    OŠ „Žarko Zrenjanin-Uča“ Nadalj-u okviru štanda za geografiju
•    OŠ „ Vuk Karadžić“ Srbobran-U okviru štanda za geografiju i fiziku
•    Gimnazija i ekonomska škola „ Svetozar Miletić“ Srbobran u okviru štanda za hemiju

- Festival smo spremali, otprilike mesec dana, učenici su dolazili u popodnevnim časovima,  vredno i neumorno radili na prezentaciji eksperimenata, pravili panoe, nagrade za posetioce, poklončiće i slično. Oni su zaslužni za dobru atmosferu, oni su zaslužni što se glas naše škole daleko čuje i što svi znaju šta Zmajevi đaci umeju.  Kao koordinator čitavog projekta i sa sedmogodišnjim iskustvom u organizovanju Festivala a i u prosveti,  mogu da kažem da nam deca mogu sve, žele sve i znaju sve da urade, samo kada ih malo usmerimo, kaže u ovom izveštaju sa festivala Adrijana vereš, nastavnica biologije. Još je i ovo dodala:

- Naš posao, posao nastavnika dobija onu posebnu draž kada vidimo učenike željne znanja sa iskrom radoznalosti u očima i kada tu radoznalost kroz ovakve aktivnosti uspemo da nahranimo.  Nije škola samo da se uči na časovima dok nastavnik priča gradivo, škola je kada svu teoriju dožive, opipaju , iskuse i kroz praktičnu nastavu . Zato je ovaj Festival toliko popularan među decom.  Profesionalna orijentacija, vršnjačka edukacija, korelacija između predmeta, međupredmetna kompetencija i preduzetništvo, građenje timskog duha i prijateljstva su samo neki od ciljeva koje smo mi danas, ovom manifestacijom ispunili.   
Zahvalila bih se našim sponzorima Delicious piceriji, DK Photo, S-print štampariji,  gvožđari AS Dom plus, STR Boki-plus i lokalnoj samoupravi koja je i ove godine podržala Festival. Moram da naglasim da smo sav novac koji smo dobili prodajom papira sa akcije „Papirko“ uložili za organizovanje ovog  Festivala.

P.L.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign