Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2024/otvorena-izloba-zvezde-moga-neba/

Verzija za tampu / To ScreenviewOTVORENA IZLOŽBA - ZVEZDE MOGA NEBA


Izložba "Zvezde moga neba" našeg priznatog vajara i slikara Ljubisava M. Srdanovića privukla je veliki broj naših sugrađana koji su se juče u 17:00h okupili i upotpunili izložbeni prostor galerije Doma kulture.


Ovaj kulturni događaj obradovao je ljubitelje umetnosti koji su pored izloženih vajarskih i likovnih radova dobili mogućnost da uživaju i u poeziji izrecitovanoj od strane gostujućih govornika ali i muzičkoj deonici našeg čuvenog narodnog guslara Miljana Vujovića.

Vujović je otvorio događaj i služeći se ovim tradicionalnim instrumentom uneo život u odabrane fragmente čuvene epske pesme hajdučko-uskočkog ciklusa "Stari Vujadin".

VD direktor Doma kulture Vladimir Nikolić bio je sledeći koji se obratio prisutnima, najavivši ostatak programa:

"Poštovane dame i gospodo, dozvolite mi da vas u ime Doma kulture i u svoje lično ime pozdravim i da vam se zahvalim što ste došli da uveličate otvaranje izložbe koju smo priredili i da bismo pokazali zvezde neba gospodina Srdanoviča. O svojim zvezdama, koje su to zvezde i kako ih on doživljava, reći će naravno sam autor, a ja vam se zahvaljujem što ste došli i želim vam da uživate u ovoj izložbi."

Ozbiljnu likovnu analizu dela i rada Srdanovića odmah potom izneo je istoričar umetnosti Mile Ignjatović, a nakon njega svoje utiske iskazali su pesnici i prijatelji Srdanovića, Blagoje Baković, Miroslav Aleksić i Matija Bećković, sva trojica prepoznatljivi našim sugrađanima kao dobitnici nagrade "Lenkin prsten".

Nakon završetka programa naši sugrađani su se zajedno sa gostima posvetili istraživanju i promatranju slika i vajarskih dela pred kojima su se našli.

Pored stvaralačkog rada Ljubisava, uočljivu znatiželju ovdašnje javnosti izazvala je i sama pojava akademika Bećkovića iako je njegov govor bio i najkraći, a mnogi su iskoristili priliku da ovekoveče ovaj događaj najčešće fotografišući se zajedno sa njim i autorom izložbe.

M.Š.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign