Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekonomija

DONACIJA KAO PODSTREK ZA RAZVOJ PČELARSTVA


Predsednik opštine Srbobran posetio je pčelare i uručio je donaciju Sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine. Domaćin je bio Dragan Kurjački, a predsednika je sačekao sa svojim prijateljima medarima, članovima Udruženja "Suncokret" koje je u režimu preregistracije i uskoro će se zvati Franjo Tomažin po jednom od najpoznatijih pčelara ovog kraja. 


Pčelari su ovom prilikom dobili određenu količinu lekova i dodataka hrani za pčele.

- Donacija pčelarima je još jedna od vrednih akcija Pokrajinske vlade usmerene ka poljoprivrednim proizvođačima, konkretno u ovom slučaju pčelarima u Srbobranu. Od pčelarstva svi imamo višestruku korist, a jedna od dobrih strana viđena je i pre par dana kada smo, na neki način zajedno, imali akciju podele meda učenicima prva četiri razreda svih osnovnih škola u Srbobranu, Turiji i Nadalju. Važno je promovisati zdravu ishranu, još od najmlađih generacija i zato hvala pčelarima na izdvajanju dovoljnih količina meda da sva deca dobiju pravi med. Hvala pčelarima koji su izdvojili skoro 200 kilograma meda za đake i oni kao društvo zaslužuju sve pohvale i podršku, sa ciljem da u budućnosti imamo veći broj košnica i veći broj pčelara, kazao je prilikom ove posete Paroški.

O pčelarstvu i svi izazovima sa kojima se sreću proizvođači meda u kratkim crtama govorio je Dragan Kurjački. On je takođe ukazao na razlike između pravog meda i proizvoda koji se prodaju kao med, a u stvari samo podsećaju na ovaj proizvod. Na naše pitanje kako da prepoznamo pravi, odnosno kako da uočimo razliku između pravog i tkz meda, savet je bio da je najsigurnije kupovati med od poznatog proizvođača.

- Samo pravi med je lek. Ova pomoć od pokrajine je dobrodošla, a došla je u pravo vreme. Preparati koje smo dobili služe za poboljšanje zdravlja pčela posle izlaska iz zime, a imamo i lek protiv Varoe, vrste krpelja koji je parazit na pčelama i stvara jako velike probleme, rekao je Kurjački, zahvalivši se na poklonu koji je predsednik Paroški doneo i pomoći koju je lokalna samouprava pružila u realizaciji akcije darivanja meda učenicima osnovnih škola.

Trenutno Udruženje, koje će uskoro dobiti ime jednog od najpoznatijih pčelara koji je živeo u Srbobranu Franje Tomažina ,broji oko 40 članova.

Svi novinari koji su danas bili svedoci ovog susreta dobili su na dar od domaćina po teglu pravog suncokretovog meda iz vojvođanske ravnice. Probali smo med i kolokvijalno rečeno - "kupljeni smo".

S.Š. 

Postavio: Administrator dana 2019.04.24   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen