Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

SARADNJA DVE BRATSKE OPŠTINE SE UNAPREĐUJE I ŠIRI...


Predvo─Ĺeni predsednikom opštine Radivojem Paroški, delegacija u kojoj su bili ─Źlanovi Opštinskog ve─ça, Ifju Zoltan i Beata Fodor Sabadoš bili su gosti u Orošhazi na obele┼żavanju 275 godina od dolaska prvih stanovnika na ovu teritoriju.


Sve─Źanost je organizovana 24. aprila u znak se─çanja na isti datum 1744. godine, kada su evangelisti iz Zombe po drugi put nakon turske okupacije nastanili ovu pustaru i po─Źeli da obra─Ĺuju zemlju, grade prve ku─çe i evangelisti─Źku crkvu. Taj dan se smatra danom osnivanja Orošhaze i sve─Źano se obele┼żava na Trgu ─Éera Vilmoša, ispred evangelisti─Źke crkve.

Doma─çin našoj delegaciji je bio gradona─Źelnik Zoltan David, a nakon ove posete predsednik Paroški u izjavi za medije je rekao:

-  U Orošhazi smo uvek lepo primljeni, i naši susreti svaki put donose nešto novo u produbljivanju naših odnosa i me─Ĺusobne saradnje. Tako smo, iako su bili slavljeni─Źki dani, razgovarali i o modalitetma razmene u─Źenika. Pored ve─ç razra─Ĺenog sistema razmene, odnosno boravka naše dece u Orošhazi i dece iz Orošhaze u Sutomoru, dogovorili smo da ─çe od ove godine naša deca boraviti u dve smene u letovalištu u Orošhazi. To mogu biti u─Źenici kao do sada, ali i naši mladi sportisti koji ─çe tamo obaviti i deo sportskih priprema. Izra┼żavam svoje zadovoljstvo ─Źvrstim i svestranim odnosima izme─Ĺu dve opštine koji se ogledaju u kulturnoj, prosvetnoj, turisti─Źko i sportskoj saradnji, a što je od veoma velikog zna─Źaja ne samo za našu, ma─Ĺarsku zajednicu, nego za sve gra─Ĺane opštine Srbobran, izjavio je nakon posete Ma─Ĺarskoj predsednik opštine Paroški.

Otkriven spomenik


Nakon prazni─Źnog protokola, na platou ispred crkve, gradona─Źelnik Zoltan David i biv┼íi gradona─Źelnik Bela Nemet su sve─Źano otkrili bronzano crkveno zvono, koje stoji na stalku od specijalnog kre─Źnog kamena, a delo je vajara Gabora Banfi. Zvono se tada i prvi put oglasio, i kako je re─Źeno, zvuk zvona stalno treba da podse─ça na mir bo┼żiji.

S.N.

Foto: Tibor Rosta

  

Postavio: Administrator dana 2019.04.27

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
O┼á ┼Żarko Zrenjanin U─Źa
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin