Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

SARADNJA DVE BRATSKE OPŠTINE SE UNAPREĐUJE I ŠIRI...


Predvo─Ĺeni predsednikom opštine Radivojem Paroški, delegacija u kojoj su bili ─Źlanovi Opštinskog ve─ça, Ifju Zoltan i Beata Fodor Sabadoš bili su gosti u Orošhazi na obele┼żavanju 275 godina od dolaska prvih stanovnika na ovu teritoriju.


Sve─Źanost je organizovana 24. aprila u znak se─çanja na isti datum 1744. godine, kada su evangelisti iz Zombe po drugi put nakon turske okupacije nastanili ovu pustaru i po─Źeli da obra─Ĺuju zemlju, grade prve ku─çe i evangelisti─Źku crkvu. Taj dan se smatra danom osnivanja Orošhaze i sve─Źano se obele┼żava na Trgu ─Éera Vilmoša, ispred evangelisti─Źke crkve.

Doma─çin našoj delegaciji je bio gradona─Źelnik Zoltan David, a nakon ove posete predsednik Paroški u izjavi za medije je rekao:

-  U Orošhazi smo uvek lepo primljeni, i naši susreti svaki put donose nešto novo u produbljivanju naših odnosa i me─Ĺusobne saradnje. Tako smo, iako su bili slavljeni─Źki dani, razgovarali i o modalitetma razmene u─Źenika. Pored ve─ç razra─Ĺenog sistema razmene, odnosno boravka naše dece u Orošhazi i dece iz Orošhaze u Sutomoru, dogovorili smo da ─çe od ove godine naša deca boraviti u dve smene u letovalištu u Orošhazi. To mogu biti u─Źenici kao do sada, ali i naši mladi sportisti koji ─çe tamo obaviti i deo sportskih priprema. Izra┼żavam svoje zadovoljstvo ─Źvrstim i svestranim odnosima izme─Ĺu dve opštine koji se ogledaju u kulturnoj, prosvetnoj, turisti─Źko i sportskoj saradnji, a što je od veoma velikog zna─Źaja ne samo za našu, ma─Ĺarsku zajednicu, nego za sve gra─Ĺane opštine Srbobran, izjavio je nakon posete Ma─Ĺarskoj predsednik opštine Paroški.

Otkriven spomenik


Nakon prazni─Źnog protokola, na platou ispred crkve, gradona─Źelnik Zoltan David i biv┼íi gradona─Źelnik Bela Nemet su sve─Źano otkrili bronzano crkveno zvono, koje stoji na stalku od specijalnog kre─Źnog kamena, a delo je vajara Gabora Banfi. Zvono se tada i prvi put oglasio, i kako je re─Źeno, zvuk zvona stalno treba da podse─ça na mir bo┼żiji.

S.N.

Foto: Tibor Rosta

  

Postavio: Administrator dana 2019.04.27

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPartneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
O┼á ┼Żarko Zrenjanin U─Źa
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin