Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

NEKA DUH SLOBODE ŽIVI U NAMA!


Svečanim polaganjem venaca i cveća na spomenik na Trgu slobode danas je obeležen Dan pobede i odata je pošta svima koji su stradali tokom II Svetskog rata u borbi protiv fašizma.


Prilično veliki broj građana, uključujući učenike ovdašnjih škola danas su se odazvali na poziv lokalne samouprave da obeleže ovaj značajan istorijski dan.

Na današnji dan 1945.godine nacistička Nemačka potpisala je kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Taj dan se slavi kao Dan pobede, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Naime 9. maja 1945. (po moskovskom vremenu) godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Vence na spomenik danas su pored delegacije opštine Srbobran položili predstavnici SUBNOR-a, Udruženja ratnih vojnih veterana, Udruženja boraca "Hrabri borci", Udruženja ratnih vojnih invalida, Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije.

Čestitajući Dan pobede svojim sugrađanima predsednik opštine u svom svečanom govoru je rekao:

Na današnji dan je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju. Danas se sećamo šestogodišnje patnje, razaranja i besmisla, istovremeno slaveći mir i pobedu nad silama zla i destrukcije. Fašističko okupiranje Evrope i dobrog dela sveta, koje je za rezultat imalo razrušena sela i gradove, nevine civilne i vojne žrtve, do tada neviđeno u istoriji civilizacije, razorenu ekonomiju i privredu, svakodnevna je opomena čovečanstvu koliko je rat surov i kakvu nesreću donosi. Ne kaže se slučajno da je mir teško očuvati; za to je potrebno međusobno razumevanje, uvažavanje različitosti i tolerancija, na čemu se temelje vrednosti prosperitetnog sveta. Ali za to je potrebno i hrabrosti. Na žalost, nametnuta borba za slobodu i mir skupo je plaćena jer su mnogi stradali, ili kao nevine žrtve fašističkog terora ili kao borci za oslobađanje okupiranih teritorija. Treba praštati, hrišćanski je, ali nikada se ne sme zaboraviti stradanje, patnja i bol, prolivene majčinske i dečje suze, zbog zlodela suludnika pomračenih umova. Nacističke tvorevine hitlerovske koalicije, zadojene ideologijom tzv. više rase i čiste krvi, a, pre svega, ideologije ludila, mraka i destrukcije, krenule su u istrebljenje, uništavanje čitavih naroda. Tako je jedna od njih, NDX u Jasenovcu, Donjoj Gradini, Jadovnu i drugim stratištima, sejala smrt samo zato što je neko Srbin, Jevrej ili Rom. I danas se u Evropi olako prelazi preko veličanja ustaštva, iako je to najgori oblik fašizma. Ne smemo zaboraviti ni logor na Banjici, stradanje đaka i rodoljuba u Kragujevcu, Kraljevu i gotovo svim drugim mestima pod okupacijom fašista.

Danas odajemo poštu i sećamo se nevinih stradalnika, ali i boraca za slobodu i žrtve koje su položili na njen oltar. Veliku zahvalnost dugujemo našim precima, pripadnicima partizanskih jedinica koji su dali ogroman doprinos pobedi nad fašizmom, pružanjem otpora za vreme okupacije, ali, pre svega, u oslobodilačkim bitkama, zajedno sa borcima Crvene armije, sa kojima su u poslednjim godinama rata, 1944. i 1945. godine, redom oslobađali sela i gradove u Srbiji. Ne smemo zaboraviti ni velike žrtve za slobodu na čuvenom Sremskom frontu, gde su učestvovali i naši slavni borci, junaci iz Srbobrana, Turije i Nadalja, kao ni velikog maršala Tolbuhina, čiji je štab bio baš u Srbobranu, u kome su se pripremale dalje vojne akcije za slamanje nacizma u Evropi.

I danas, 74. godine kasnije, ta borba ne prestaje. Zato nikada ne smemo zaboraviti ogromne ljudske žrtve i one junake, naše predke, koji su izvojevali ovu veličanstvenu pobedu. Ali, istovremeno, upozoravamo da se takvo zlo više nikada ne ponovi, da neko olako sruši ono što je čovečanstvo skupo platilo. Na žalost, neki i danas pokušavaju da revidiraju istoriju, veličaju dokazane kvislinge i koriste fašizam zarad svojih mizernih interesa, ne shvatajući u šta zadiru i kakve štetne i tragične posledice mogu da proizvedu.

Ne dozvolimo da se probude sile zla, čuvajmo ono što su nam preci ostavili. I danas i sutra i uvek, mir je najvažniji, on je uslov razvoja, prosperiteta, samo u njemu možemo ostvariti naše želje i nade, samo u njemu možemo obezbediti miran san našoj deci, samo u njemu možemo ići dignuta čela i gledati u budućnost. Neka duh slobode živi u nama.

Pored Paroškog okupljenima se obratio i jedan od trojice, kako je rekao, živih učesnika II Svetskog rata iz naše sredine, Ljubomir Panjković.

Njegove reči bile su reči opomene i podsećanja na sve strahote koje sa sobom nosi rat, ali i na važnost borbe za slobodu. U istorijskom smislu on je podsetio na niz žrtvi koje su razni ratovi odneli i na veličanstvenost borbe za slobodu i suprostavljanju tiraniji.

Skup je otvoren državnom himnom, a zatvoren izvođenjem pesme "Ovo je Srbija". Nastupili su članovi Gradskog hora "Zora".

 

 

 

  

Postavio: Administrator dana 2019.05.08

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin