Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

IDEJA JE DA SE UPOZNAJU KULTURA, TRADICIJA, MIRISI I UKUSI KINE


Danas je u gimnaziji i ekonomskoj školi "Svetozar Miletić"  održan manifestacioni deo vannastavne aktivnosti pod nazivom "DANI KINE".


Događaj "DANI KINE" osmislila je i organizovala profesor geografije Tijana Melezović u saradnji sa učenicima II1 odeljenja kako bi svojim đacima na zabavan i zanimljiv način približila kinesku kulturu i tradiciju.

U okviru programa, deca su imala priliku da pokažu i primene svoje znanje pripremajući i izlažući različite prezentacije kineske flore i faune, maketu kineskog zida, kao i tradicionalne narodne čajeve Kine.

Unutar gimnazijske hale na trećem spratu sačinjena je i mandala oko koje su se služila različita jela kineske kuhinje u radinosti Lazara Paroškog, a događaj je propraćen i drugim zabavnim i edukativnim sadržajem.

"Sa učenicima II1 odeljenja organizovala sam "Dane Kine", događaj koji će trajati nekoliko dana ali danas je taj manifestacioni deo. Učenici II1 odeljenja su pokazali zaista veoma veliko interesovanje zbog čega su mi bili ogromna inspiracija u ovom projektu u okviru projektne nastave nevezane za redovnu nastavu i nastavne jedinice već prosto po našoj želji da se ovako nešto održi." ..izjavila je prof. T. Melezović, i dodala:

"Ideja jeste bila da učenici upoznaju kulturu, tradiciju, ukuse i mirise Kine, koje nemamo baš tako često prilike da probamo i vidimo. Ovo je zaista država koja ima bogatu kulturu, tradiciju i istoriju i imali smo za šta da se vežemo i zbog toga je program toliko popunjen i na svakom koraku ima nešto.

Želim da se ovom prilikom zahvalim učenicima II1, direktorici Mariji Tutorov koja je bila veoma velika podrška, isto kao i pedagog Tatjana Jojkić. Naravno roditeljima, i našim glavnim sponzorima bez kojih sve ovo ne bi moglo da se učini, a to su DOO Paroški i Zdrava hrana: Bakin kutak"

Nešto kasnije, razgovarali smo i sa direktoricom škole Marijom Tutorov koja nam je pojasnila da je ovaj događaj samo jedan u nizu aktivnosti koje pripadaju projektu "Telefon isključi, u društvo se uključi" koji vodi profesor psihologije, građanskog vaspitanja i novouvedenog gimnazijskog predmeta sport i zdravlje, Sofija Madžgalj.

"Telefon isključi, u društvo se uključi" projekat je sa kojim se ova škola uključila u međunarodno takmičenje srednjih škola "Design for change" u organizaciji slobodnog vremena i osmišljen je kao način popularizacije stranih jezika, prirodnih i društvenih nauka ali i u svrhu razvijanja međupredmetnih komptencija putem kojih bi se znanje stečeno iz različitih oblasti objedinilo u određenim žižnim tačkama kao što su to Kina ili engleski i nemački jezik, koji su takođe prethodno imali svoje "Dane". Principe povezivanja znanja uvežbane u ovim "Danima" učenici bi potom idealno primenili samostalno i na druge oblasti.

Ništa manje bitna sekundarna namena ovog projekta jeste i da se učenicima omogući prostor za druženje zbog čega su se  u njegovom nacrtu našle i druge vannastavne aktivnosti poput crtanja murala u dvorištu, preskakanja vatre za Vrbicu ili igranja društvenih igara koje je rezervisano za svaki četvrtak od 17:00 do 18:00 časova.

Direktor škole, Marija Tutorov, iskoristila je ovu priliku da pozove sve zainteresovane na nadolazeće "Dane otvorenih vrata" koji će biti održani 15. i 16. maja od 11:30-13:00h u prostorijama Gimnazije kada će budući srednjoškolci imati mogućnost da se upoznaju sa klasičnim gimnazijskim ali i novim smerom "Modni krojač" koji će od septembra biti uveden u okviru ove škole.

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2019.05.13   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
NOVI DOM
Auto servis Simek
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen