Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

IVA JE NAJBOLJA BESEDNICA U VOJVODINI!


U toku prošle nedelje, učenica Gimnazije i ekonomske škole "Svetozar Miletić", Iva Mihajlov, odnela je pobedu i prvo mesto na pokrajinskom takmičenju srednjih škola u besedništvu. Takmičenje je po četvrti put održano u novosadskoj gimnaziji "Laza Kostić", a učesnici su se nadmetali u dve različite kategorije besedništva, odnosno u besedi na zadatu temu i u klasičnim besedama poznatih autora.


Iva M., učenica trećeg razreda srbobranske Gimnazije i ekonomske škole - opšti smer, odnela je pobedu u prvoj kategoriji.

Ovogodišnja tema bila je "Dok dišem, nadam se" (u originalu: lat. Dum spiro spero) i Iva je pred publiku izašla sa besedom o nadi koju je sama osmislila.

Tročlani žiri činili su reditelj Dušan Mamula i glumci Ljubiša Milišić i Sonja Leštar koji su njen trud ocenili prvim mestom.  

Pri procesu pripreme i borbe za to prvo mesto Iva je imala i malu pomoć budući da je proces pisanja sastava i pripreme besede neizostavno uključivao u sebe mnoštvo promišljanja, izmena i prepravki.

- Ja sam se takmičila na zadatu temu, a tema je bila Dum Spiro Spero i trebala sam da na nju napišem svoj sastav to jest svoje delo sa kojim ću izaći na takmičenje, a to delo je moralo biti u potpunosti znato napamet. Nisam smela da imam nikakva pomagala i spremala sam se sa svojom mentorkom, profesorkom srpskog, Slavicom Filipović, govori Iva za naš portal, dodajući:

- Nisam očekivala ovakav rezultat, prvo sam bila malo skeptična, dosta sam imala treme ali kada sam otišla tamo potpuno sam se opustila i baš tako kao što sam pred profesorkom srpskog radila, stalno sam šetala, pokazivala, imala sam gestikulaciju, mimiku, svi su me bodrili da će tako biti međutim ja nekako nisam verovala u sebe ali na kraju kada su rekli Iva Mihajlović, prvo mesto, baš sam se onako obradovala, ipak sam uspela.

Besedništvo ju je oduvek privlačilo jer kako sama skromno priznaje, pričanje joj je "u krvi", samo je trebalo malo vremena da to sazri.

- Već u prvoj godini se razvio moj interes za retoričku veštinu kada sam uočila da umem da lepo i dugo pričam. Profesorka mi je to rekla već tada ali sam bila jako mlada, a ove godine me je profesorka pitala da li želim da idem i tada sam dobila naslov i tako sam sa tim naslovom počela.

U nazivu besede, reč je o nadi, toj nekoj efemernoj šargarepi na štapu, koja nekada dohvatimo, a nekada ne i koja nas u oba slučaja sve vuče napred, u drugu i nadamo se lepšu budućnost, povezujući nas u toj težnji.

Zanimalo nas je o čemu je u Ivinom govoru bilo reči, a ona nam je to pojasnila podsećajući nas na ono što ionako i sami znamo, a često zaboravljamo, što je i inače odlika najboljih književnih dela, ukoliko ćemo prema Džordž Orvelu koji je i sam priznao da “The best books tell you what you already know.”.

- Govorila sam o tome da nikada ne smemo da izgubimo nadu i da je ta nada nešto što treba da nas vodi kroz život. Koliko god da je teško da mi uvek treba da istrajemo. Uvek ima nade i uvek ima šanse i ako nam je samo sada teško, kasnije će verovatno biti bolje. Zato treba da verujemo nekome i u svakome od nas postoji ta nada za neko bolje sutra.

Zasluženo, svoje mesto u vojvođanskom dnevniku dobila je Iva zahvaljujući velikom uspehu koji je postigla u jakoj konkurenciji.

M.Š. 

Postavio: Srbobran.net dana 2019.05.27   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
NOVI DOM
Auto servis Simek
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen