Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

SRBOBRAN BELEŽI PORAST NASILJA NAD STARIM OSOBAMA!


Srbija, kao i sve ostale zemlje-članice UN,  danas obeležava međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama.  Ovaj datum uvršćen je u kalendar Ujedinjenih Nacija u decembru 2011 godine kako bi se na taj način skrenula pažnja ka problemima marginalizacije i diskriminacije starijih osoba koja čine bitan segment stanovništva.


Za Srbiju ovaj dan poseduje poseban značaj s obzirom na to da se naša država prema prosečnoj starosti svojih stanovnika nalazi na istaknutom trećem mestu u Evropi.

Prema prošlogodišnjih podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), 43,1 je prosečna godina starosti žitelja Srbije. Ovaj broj je broj koji je u stalnom porastu i koji je pre samo deceniju bio manji za dve numeričke vrednosti.

Drugim rečima, srpsko društvo svake decenije biva starije za dve pune godine.

Stručnjaci ocenjuju da su vodeći uzroci demografskog starenja u Srbiji negativan prirodni priraštaj i  negativan migracioni saldo. Stopa nataliteta je niža od stope mortaliteta, a veliki broj mladih napušta našu državu.

Zbog svega ovoga, stariji ljudi u Srbiji čine nezanemarljiv deo populacije. Osobe starije od 65 godina čine 19,6% od ukupnog stanovništva što je prema procenama izvršenim u 2017. godini udeo od više od 1,3 miliona stanovnika, na ukupnih 7,020, 858 prijavljenih građana.

Nasilje nad starijim osobama jedan je od oblika nasilja koji je i najsramotniji jer je nasilje nad starim ljudima nasilje koje one teško mogu sprečiti i odupreti mu se zbog nemoći koju starost donosi donosi sa sobom i zavisnosti od okoline koja se javlja kao posledica te nemoći.

One su često izolovane i nezaštićene, ograničene u mogućnosti da se zaštite ili potraže pomoć.

Ovaj oblik nasilja u Srbiji je nažalost u porastu i odigrava se uglavnom unutar porodice zbog čega ono  često ostaje neprijavljeno usled straha od nasilnika koji je veći deo vremena prisutan kao i straha od sramote. Starije osobe često bivaju žrtve nasilja i zbog nemogućnosti da se obrate nadležnim institucijama te otežanog pristupa socijalnim, zdravstvenim i drugim organizacijama budući da su zbog bolesti i drugih razloga obično u podređenoj poziciji u odnosu na nasilnika.

Nemali je broj domaćinstava unutar kojih je penzija starijeg člana jedini izvor porodičnog prihoda zbog čega su vršioci ove vrste nasilja uglavnom odrasli sinovi i unuci koji su neretko nezaposleni, često i zavisnici, sa motivima fizičke i psihičke agresije koji su finansijsko-ekonomske prirode.

O najstarijim sugrađanima u našoj opštini zajedničkim snagama pretežno vode računa Crveni krst i Centar za socijalni rad opštine Srbobran, a povodom obeležavanja ovog dana juče je u prostorijama Centra za socijalni rad opštine Srbobran održana konferencija za medije.

Javnosti su se obratili Biserka Veselinović, direktorka Centra za socijalni rad i sekretar Crvenog krsta Zoltan Bergel, a pridružila im se i Svetlana Stanković, jedna od osam gerontodomaćica koje se na teritoriji naše opštine brinu o 82 osobe onemoćale usred starosti i koje bez njihove nege ne bi mogle da samostalno ostanu i žive u svojim domovima.

- Susrećemo se sa fenomenom porodičnog nasilja i žrtve tog nasilja su, nažalost, i starija lica. Ovi slučajevi najčešće se događaju kada su stariji roditelji obezbeđeni novčanim primanjima, a odrasla deca, obično zavisnici, nemaju lična primanja. Tada se događa i ta vrsta nasilja. Imali smo situaciju u kojoj je došlo i do teških telesnih povreda, a Srbobran je među tri opštine u kojima se beleži zapažen broj slučajeva nasilja nad starijim licima, upozorila je Biserka Veselinović u obraćanju javnosti.

- Prava starijih osoba su sveobuhvatna i pristup ispunjavanju tih prava je temeljan, funkcionalan i odgovoran, i mogu da kažem da kada je u pitanju Centar za socijalni rad, populacija starijih zaista predstavlja jednu od osetljivih ciljnih grupa kojoj poslednjih godina posvećujemo posebnu pažnju. Srbobran ima negativnI prirodnI priraštaj, društvo smo koje stari i zato utvrđujemo mehanizme kroz koje populaciju starijih pazimo i pružamo im podršku, kazala je Biserka Veselinović i dodala:

- Razvili smo i uslugu pomoći u kući, od 2006. godine, kao i mogućnost druženja osoba u trećem dobru u Klubu za dnevni boravak, koji smo opremili uz podršku lokalne samouprave. Dobro je da uz Centar za socijalni rad i Crveni krst, o starim licima svojim programima i ponudama na neki način brine i Dom kulture, i nevladin sektor, i Narodna biblioteka, što dokazuje da lokalna samouprava maksimalno nastoji da brine o potrebama starih lica.

Prava i usluge pomoći, zaštite ili podrške ove ustanove koristi 416 osoba iznad 65 godina starosti, pre svega pravo na novčanu socijalnu pomoć, pravo na tuđu pomoć i negu i pravo na smeštaj u ustanove socijalne zaštite ili porodični smeštaj, U sva tri mesta, osam gerontodomaćica brinu na terenu o 82 starije osobe.

- Bez podrške gerontodomaćica stariji osobe ne bi mogle da ostanu u svojim kućama, u protivnom morale bi koristi usluge ustanova ili hraniteljskih porodica. Usluga je svakodnevna i pokušavamo da im život učinimo bezbednim. Uporedo razvijamo uslugu smeštaja u hraniteljskim porodicama, posebno što Srbobran nema gerontoločki centar. Edukujemo zainteresovane porodice za pružanje ove vrste usluge i trenutno se 17 starijih i invalidnih lica nalazi u hraniteljskim porodicama, istakla je na konferenciji za medije Biserka Veselinović.

Zoltan Bergel, sekretar Crvenog krsta, istakao je da ova organizacija dva puta godišnje, po četiri meseca u proleće i jesen, pruža usluge kroz rad Narodne kuhinje, gde se najčešće javljaju starija lica, ali i opskrbljuje ugrožena lica ortopedskim pomagalima, kolicima i šetalicama. "Međunarodni dan starih - 01. oktobar, obeležimo i prijemom za stara lica. Trudimo se da im uvek budemo na usluzi, a kako je mreža Crvenog krsta razvijena u celom svetu, pomažemo ljudima do dođu do potrebnih dokumenata ili na bilo koji drugi način", rekao je Bergel.

M.Š.

  

Postavio: Srbobran.net dana 2019.06.15   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin