Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Zdravstvo

SRBOBRAN JE U GORNJOJ ZONI DAVALAŠTA KRVI


Dobrovoljni davaoci krvi obeležili su svoj dan dodelom priznanja, kako je to rekao predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, za hrabrost, nesebičnost i istrajnost i druženjem u Lovačkom domu u Srbobranu.


14.juni -Svetski dan davalaca krvi se obeležava na dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner (1868—1943) koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu.


Svetski dan davalaca krvi je počeo da se obeležava 2004. godine u Johanezburgu. 23. maja 2005. godine skuština Svetske zdravstvene organizacije je usvojila rezoluciju kojom se saglasila da se ovaj dan obeležava svake godine i preporučila zemljama članicama da on postane sastavni deo nacionalnih programa za povećanje broja dobrovoljnih davalaca.Ranijih godina je takođe bilo sličnih događaja — Svetski dan zdravlja je 2000. godine bio posvećen temi Blood Saves Lives. Safe Blood Starts With Me, a Međunarodna federacija donatora krvi je još 1995. godine počela da obeležava Međunarodni dan davalaca krvi.
Širom sveta 14. juna se organizuju različite manifestacije sa ciljem da se podigne svest o vitalnoj ulozi transfuzije krvi u spasavanju života i unapređenju zdravlja ljudi, kao i da se apeluje na ljude da redovno daju krv kako bi se sprečile nestašice u bolnicama i klinikama, a posebno u zemljama u razvoju gde su količine prikupljene krvi veoma ograničene.

U organizaciji lokalnog ogranka Crvenog krsta i lokalne samouprave godinama unazad u Srbobranu se obeležava ovaj dan. Tako je bilo i ovaj put.

- Srbobran je u gornjoj zoni davalaštva krvi u Vojvodini, sa više od 4% stanovništva koje daje krv, što je za svaku pohvalu, kazao je Živko Nastić, predsednik Crvenog krsta Srbobran, ujedno zahvalkivši se svim dosadašnjim davaocima krvi na humanosti i spremnosti da daruju ovu dragocenu tečnost.

- Ima mnogo vas koji ste davali krv preko sto puta, ako izračunate koliko je to količinski krvi videćete da je to kao da ste donirali više organa za spasavanje većeg broja života. Treba da ste ponosni na sebe, a drugi ljudi treba na svakom koraku da vam odaju priznanje za vašu humanost i nesebičnost. Sve čestitke upućujem Crvenom krstu koji godišnje organizuje šest akcija, četiri redovne i dve vanredne, što vas okuplja, takođe pohvaljujem mlade volontere koji rade na tome da se broj davalaca poveća. Lokalna samouprava će i u buduće podržavati vaš rad i zalaganje, i uvek ćemo biti tu da vam pomognemo, rekao je Radivoj Paroški, obraćajući se dobrovoljnim davaocima krvi.

Nagrađeni su:

- Silvester Erdelji i Branislav Babin koji su 75 puta dali krv

- Gavra Zurković i Branislav Radović za 50 puta datu krv

- Stevan Medić, Lazar Tešanović, Slobodan Sivački i Zoran Dragičević za 35 puta datu krv

- Jožef Kihut, Slobodan Radojković, Stevan Mrvić, Siniša Milovac, Milivoje Vukajlović, Goran Janošev, Radoslav Bugarski i Ivica Surdučki, koji su 20 puta dali krv

- Atila Pulai, Nenad Ergarac, Atila Kovač, Robert Erdelji, Dragan Preradov, Marija Stanimirov, Marija Hodonicki, Marina Bilogrević, Sabina Kusli i Dušan Miković, koji su deset puta datu krv

- Mirjana Virag, Stefan Mudrinski, Aleksandar Kostić, Danijela Branković, Slavica Ćosić, Dragana Plavšić, Laslo Šerfeze, Julijana Petrović, Laslo Tot, Rajko Tucić, Dragana Mrvić, Violeta Išasegi Tot, Stefan Varagić, Gordana Pajević, Miroslava Aleksić, Žarko Jorgić i Miroslav Dimitrijević, koji su pet puta dali krv.

S.N.

Foto: Srbobran.rs 

Postavio: Srbobran.net dana 2019.06.17

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 48
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen